понедељак, 24. септембар 2012.

M:tel potvrdio da je ova firma potpisala ugovor o zakupu sa Radišićevim „Grand trade“, ne navodeći njegovu vrijednost


Piše: Slobodan Vasković
M:tel je potvrdio da je ova firma potpisala ugovor sa firmom „Grand trade“, čiji je vlasnik Mile Radišić, o iznajmljivanju poslovnog prostora u stambeno-poslovnoj zgradi u „Picinom parku“.
„Dužni smo informisati javnost da je m:tel sklopio poslovni aranžman sa kompanijom Grand Trade početkom ove godine“, navodi se, između ostalog, u Saopštenju za medije m:tel-a.

U Saopštenju se demantuje da je potpisani ugovor težak 254.099.050 Konvertibilnih maraka, ali se ne navodi kolika je njegova stvarna vrijednost.
„Nijedan od uslova ugovora i cifre od stotine miliona sa kojima se spekuliše u javnosti nisu tačni i daleko su od stvarno ugovorenih“, tvrde iz ove firme.

Međutim, oni ne navode kolike su stvarno ugovorene cijene po metru kvadratnom, koliko će m2 biti iznajmljeno, na koliko godina i koliko stvarnih „nestotina“ miliona je težak Ugovor o zakupu. Izbjegavajući da saopšte ove cifre, odgovorni iz ove firme i dalje ostavljaju ogroman prostor za sumnje i tvrdnje da je ovaj ugovor štetat po m:tel, te da je njegovo potpisivanje plod jaranske ekonomije, koja caruje u ovom entitetu i ovoj državi.

Vrlo bitno je naglasiti da iz ove firme nisu demantovali postojanje Odluke Upravnog odbora „Telekoma Srpske“, donesena 09.04.2008. godine, kojom se „odobrava zaključenje Ugovora o dugoročnom zakupu poslovnog prostora sa zakupodavcem Grand trade d.o.o. Banjaluka u zgradi koja će se izgraditi, ukupne bruto površine od 21.093,5 m2, u iznosu od 22 (dvadesetdva) evra po svakom kvadratnom metru zakupljenog prostora, mjesečno, bez poreza na dodatu vrijednost“. (Vidi tekst - Ekskluzivno: “Telekom Srpske” Radišićevom “Grand trade” isplaćuje 254.099.050 KM)

Upravo zbog toga smiješne su njihove priče o “špekulacijama”, jer su oni za njih najzaslužniji, budući da su odbili da se ranije očituju o poslovnom vezama sa “Grand trade”, premda su imali sijaset prilika.

Najvažnije od svega je da je m:tel priznao postojanje ugovora o zakupu sa „Grand trade“, te da nije ni na koji način demantovao postojanje Odluke Upravnog odbora te firme iz aprila 2008. godine.

Što se nas tiče i dalje ćemo tragati za ovim Ugovorom kako bi javnost obavijestili o tome koliko je novca m:tel namijenio dati za zakup u Radišićevoj firmi.

Saopštenje „Telekoma“ prenosimo u cijelosti i bez ikakvih izmjena





Banjaluka, 24.9.2012.


Saopštenje za medije


U vezi sa izjavama i napisima koji se pojavljuju u medijima posljednjih dana, a koje se tiču izgradnje objekta u centru Banjaluke za potrebe kompanije m:tel, dužni smo informisati javnost da je m:tel sklopio poslovni aranžman sa kompanijom Grand Trade početkom ove godine, ali ne na način i pod uslovima koji se u javnosti iznose. Nijedan od uslova ugovora i cifre od stotine miliona sa kojima se spekuliše u javnosti nisu tačni i daleko su od stvarno ugovorenih.


Iako komercijalni aspekti ugovora u skladu sa aktima kompanije m:tel predstavljaju poslovnu tajnu, moramo javnost upoznati sa činjenicom da se objekat ne pravi sredstvima m:tel-a i da ugovorom kompanija nije preuzela nikakve finansijske obaveze prije završetka objekta i ulaska u zakup, a to znači da nije plaćen niti avans niti su izdate bankarske garancije investitoru.

Kompanija Grand Trade je izabrana kroz transparentan postupak putem javnog poziva i u skladu sa aktima kompanije m:tel. Posebno ističemo da su kompaniji m:tel prezentovane sve dozvole i rješenja koja su izdata od nadležnih  gradskih službi, što je i bio preduslov za sklapanje ugovora.

M:tel je kompanija čijih oko hiljadu zaposlenih u Banjaluci danas radi na sedam odvojenih lokacija, a takav način organizacije posla postaje sve veća barijera daljem unapređenju poslovanja, optimizaciji poslovnih procesa, podizanju nivoa efikasnosti i primjeni svih savremenih dostignuća i najbolje prakse upravljanja jednako značajnim i velikim kompanijama.

Slične telekomunikacione kompanije u regionu i Evropi gotovo nikad ne pristupaju izgradnji sopstvenih objekata, jer slobodna sredstva i resurse prije svega ulažu u suštinu svog biznisa a to su telekomunikacione mreže i nove tehnologije, čime obezbjeđuju dugoročnu održivost i čuvaju vrijednost kompanije.

U tom smislu, smatramo da ukoliko investitor završi objekat i m:tel uđe u zakup, to sigurno neće negativno uticati na finansijske rezultate kompanije, već naprotiv, time će se stvoriti preduslovi za bolju kontrolu i smanjenje ukupnih operativnih troškova te dalji rast kompanije.

M:tel ostaje posvećen ostvarenju ciljeva postavljenih od strane akcionara, zadovoljenju potreba korisnika i očuvanju finansijskih performansi prema kojima je jedna od najuspješnijih kompanija ove vrste u regionu. Takođe, m:tel će nastaviti da njeguje vrijednosti i standarde korporativnog upravljanja i transparentno će izvještavati javnost u skladu sa svim pozitivnim propisma i svojim obavezama, kako je to i do sada činio.


      Služba za odnose s javnošću  kompanije m:tel