среда, 18. децембар 2013.

Mrkonjićki klan

 piše: Slobodan Vasković
Ministar finansija Zoran Tegeltija šef je klana iz Mrkonjić Grada, čiji članovi posjeduju desetine miliona maraka. 
Sam Tegeltija je multimilioner, a članovi klana iz Mrkonjić grada posebno su ojačali u vrijeme dok je aktuelni ministar finansija bio načelnik tog mjesta.

Svakako najznačajniji pripadnik tajkunske elite iz tog dijela Republike Srpske je Mladen Milanović, vlasnik trgovačke firme „MG Mind“, koja se bavi svim mogućim poslovima - od asfaltiranja (vlasnici su Mrkonjić puteva), preko građevine, trgovine, a u svom vlasništvu posjeduju i banjalučku Tržnicu.

Milanović je Vlasnik Tržnice postao početkom 2011. godine, a za većinski paket akcija „MG Mind“ tada je izdvojio preko 30 miliona maraka.

Milanović je akciju kupovine Tržnice počeo avgusta 2010. godine, a okončao je u martu 2011.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo utvrdili su (aprila 2012.) da je “MG Mind prema presudama Suda BiH, preko dvije firme oprao ukupno 6 miliona KM”.

Naveli su da je presudom iz aprila 2011. godine precizirano da je “MG Mind” od juna do septembra 2005. godine fiktivno prodala “Metaloradu” iz Brčkog robu u vrijednosti 5,6 miliona KM i tako izbjegla plaćanje više od 800.000 KM poreza. Vlasnici „Metalorada” Alan Kamberović i Haska Klopić su osuđeni na po tri i po godine zatvora za pranje novca, dok Mladen Milanović, osnivač i direktor MG Minda, nikada nije odgovarao za utaju poreza.

“MG Mind” se pominje i u presudi Vujadinu i Aleksandru Savanoviću, koji su u novembru 2008. osuđeni na dvije godine i četiri mjeseca, odnosno pet mjeseci zavora, zbog pranja novca preko banjalučke firme “Krajina Co”.

Uprkos ovim činjenicama, MG Mind je učestvovao u brojnim privatizacijama, i tako je došao u posjed desetina supervrijednih nekretnina u Banjaluci, od kojih je nekoliko, milionske vrijednosti, u najstrožem centru grada - Gospodskoj ulici.

Investiciono-razvojna banka RS bila je vrlo izdašna prema ovom tajkunu, pa su Milanovićeve firme iz ove finansijske institucije povukla gotovo sedam miliona maraka kredita. Tokom prošle godine podnijeli su zahtjev za 12 miliona KM, ali su odbijeni.

Pripadnik Mrkonjićkog klana je i Nedeljko Kesić, koji je dugogodišnji direktor Hidroelektrana na Vrbasu.

Kesić je u vlasti još od 1992. godine, a obavljao je visoke funkcije u nekadašnjoj Državnoj bezbjednosti RS, “Energopetrolu”, da bi poslednjih nekoliko godina bio na čelu HE “Bočac”, a avgusta ove godine dobio je novi petogodišnji mandate na čelu HE na Vrbasu.

Kesić se rijetko kada pojavljuje u javnosti, o njemu se gotovo nikada ništa ne piše, što je pravo čudo, jer je bogat kao Krez, a izvorišta tog enormnog bogatstva svakako nisu plate, ma koliko velike bile.

Kesić posjeduje brojne nekretnine u Banjaluci i u Mrkonjić Gradu, koje su vrijedne desetine miliona maraka.

Niko ne zna kako je došao u posjed tih kuća, stanova, poslovnih prostora, zgrada…, ali se zna da je jedan od najbližih saradnika Mladena Milanovića, vlasnika “MG Minda” i da je pod zaštitom Zorana Tegeltije, ali i Nikole Špirića, koji je u najčvršćim vezama sa Mrkonjićkim klanom.

Istražujući Kesićevu imovinu, došao sam do frapantnih podataka da on, na samo četiri lokacije u Banjaluci, posjeduje objekte koji vrijede najmanje desetak miliona maraka. Ti objekti samo su djelić ogromnog bogatstva Nedeljka Kesića.

Ono što je uočljivo iz brojnih dokumenata (koji su u mom posjedu) jeste da on, osim sa “MG Mindom”, ima veoma bliske poslovne odnose i sa “GP Krajinom” i drugim brojnim poslovnim subjektima, koji su bliski režimu i vrte stotine miliona maraka.

U epicentru Banjaluke (u Gajevoj ulici, preko puta RK “Boska” i Tržnice), Kesić je polovinom novembra 2011. godine kupio vilu koju je platio 1.550.000 KM. Istina, vila je oronula, niko u njoj ne živi, ali njena realna vrijednost, kao i vrijednost zemljišta na kojem se nalazi, višestruko premašuje cifru koju je za nju Kesić isplatio bivšoj vlasnici K.T.

Kesić na banjalučkoj Malti posjeduje ekskluzivni poslovni prostor  i zemljište od 1171m2, čija vrijednost je, takođe, milionska.



 
Ovaj plac, sa poslovnim prostorom, nekada je pripadao firmi “Merkur”, ali ga je, prema dokumentima, Kesić dobio u posjed za million maraka.

Ovaj objekat i zemljište mnogo su vredniji od miliona, koliko su plaćeni.

U milionskim finansijskim transakcijama oko ovih nekretnina, zajedno sa Kesićem učestvovale su i Milanovićeve firme “MG Mind” i “Mrkonjić putevi”.

Interesantno je da Kesić nema nikakvu privatnu firmu, ali provjerene informacije govore da posjeduje i benzinsku pumpu u Mrkonjić Gradu i da je sasvim realno da dobar dio njegovog bogatsva ima izvorište u mnogobrojnim poslovima koje “MG Mind” obavlja za HE Bočac.

(nastaviće se)