недеља, 6. јул 2014.

Ivanić Dodiku obećao da će biti veći Papović i od Papovića

piše: Slobodan Vasković

Mladen Ivanić pokazao je svoje pravo lice - jedino i isključivo mu je stalo do lične pozicije, sve ostalo ga se ne tiče.

Iako mu se stranka raspada, Ivanić pokušava ucjenama da se dokopa podrške Saveza za promjene za poziciju člana Predsjedništva BiH.

Nakon što je uočio da je SDS, najveća opoziciona stranka, namjerna da za obje predsjedničke pozicije kandiduje svoje funkcionere, i da mu ne pomažu ni ucjene da to spriječi, Ivanić je, brže bolje, otrčao kod Milorada Dodika i ponudio mu svoje usluge.

Dodik i Ivanić sastali su se dva puta u poslednjih petnaestak dana i to u Palati Predsjednika.

Ivanić je na oba sastanka došao “tajno”, odnosno uveden je na sporedni ulaz.

Kakva blamaža za političara koji sebe smatra ozbiljnim kandidatom za člana Predsjedništva BiH! Čak i Mile Radišić, presuđeni kriminalac, kod Dodika ulazi na glavni ulaz, a Ivanić se, krijući, uvlači na zadnja vrata.

Ivanić je Dodiku ponudio “kombinaciju”, koja ugrubo izgleda ovako: Ivanić će se kandidovati za člana Predsjedništva BiH, čime će, kako smatra, umanjiti šanse kandidatu Saveza da pobijedi takmaca iz redova vlasti. Uz to, pokušaće iz Saveza izdvojiti još neke partije i staviti ih u funkciju režima.

Zauzvrat, Dodik će PDP-u pomoći finansijski u kampanji, a nakon izbora ući će zajedno u vlast.

Dok se to ne desi, i jedni i drugi će fingirati da su politički neprijatelji “da se Vlasi ne dosjete”.

Procjene unutar Režima su da bi Ivanić mogao biti “veći Papović i od Papovića”: prije četiri godine Stranka za demokratsku Srpsku Dragana Kalinića kandidovala je Rajka Papovića za člana Predsjedništva BiH.

Papović je osvojio tri posto glasova i pobijedio je Nebojša Radmanović, a izgubio Mladen Ivanić.

Međutim, te procjene su vrlo vrlo loše, jer Ivanić, ukoliko se kandiduje, nikako ne može na tom nivou ugroziti pobjedu Saveza.

Ivanić će doživjeti potpuni debakl.

Ove šeme dalje razigravaju Ivanićeve banjalučke junoše, koji se sastaju sa predstavnicima SNSD-a vrlo intenzivno proteklih nekoliko dana.

Nakon sastanaka sa Dodikom, Ivanić je pokušao odvojiti neke stranke iz Saveza nudeći im “nagodbu sa Đavolom”, ali je eksplicitno odbijen.
  
Dok čeka konkretizaciju dogovora sa Dodikom, Ivanić se i dalje lažno predstavlja kao opozicionar.

“Aktuelnu vlast u Republici Srpskoj može  smijeniti samo jedinstvena opozicija. Iz tog razloga i bez obzira na kombinatoriku oko imena kandidata za člana Predsjedništva BIH iz Republike Srpske PDP neće istupiti iz Saveza za promjene”, potvrdio je novinarima nakon sjednice Glavnog  odbora ove stranke Ivanić.

Kukavičije jaje unutar Saveza nije zaboravilo da kaže da i dalje igra opcija da “PDP ima sama svog kanidata za člana Predsjedništva, a da se podrži kandidat Saveza za predsjednika Republike Srpske”, što je najšizofrenija politička izdajnička varijanta viđena na ovim prostorima u poslednjih dvadeset godina.