понедељак, 7. јул 2014.

Savez na raskrsnici između Ivanićevih ucjena i sopstvenog digniteta

piše: Slobodan Vasković

Savez za promjene nalazi se pred prvim velikim ispitom: odlukom o dodjeli nominacije za člana Predsjedništva BiH.

SDS, najjača stranka Saveza, na sjednici svog Glavnog odbora odlučila je da Ognjen Tadić bude kandidat za predsjednika RS, Mladen Bosić za premijera, dok je ostalim članicama Saveza (PDP, NDP, SNS) prepušteno da odrede kandidate za člana Predsjedništva BiH i predsjednika Narodne skupštine RS. Kako je ranije dogovoreno da na čelo parlamenta, u slučaju pobjede Saveza, dođe Dragan Čavić, ostalo je još izjašnjenje o sarajevskoj poziciji.

U rasporedu snaga, ta pozicija trebalo bi da pripadne PDP-u, kojeg ostale članice Saveza nisu izbacile iz koalicije, nakon brojnih ucjena lidera te stranke Mladena Ivanića.

Neizbacivanje PDP-a iz Saveza velika je greška opozicionih koalicionih lidera, jer od te stranke ne bi ostao kamen na kamen; ujedno bi Savez na djelu pokazao da neće prezati ni pred mnogo težim zadacima nego što je eliminisanja trule interesne organizacije iz svojih redova.

Politika je umijeće mogućeg, maksima je kojom su neizbacivanje PDP-a opravdali lideri Saveza, smatrajući da još uvijek ima prostora za neku vrstu dogovora sa Ivanićem i njegovim pokopnim društvom.   

Možda sa pokopnim društvom i ima, ali sa Ivanićem nikako ne bi smjelo biti, jer prihvatanje tog političara kao kandidata za člana Predsjedništva bio bi prvi veliki poraz Saveza, a da izborna kampanja nije ni krenula.  

Savez bi pokazao slabost, neotpornost na ucjene, nedorečenost, neefikasnost i, što je vrlo vrlo važno, demonstrirao bi javno da nisu ni blizu spremni za promjene koje najavljuju da će sprovesti, ukoliko dođu na vlast.

Nema drugog zaključka, jer ukoliko Savez ne može da efikasno i snažno odgovori na ucjene potrošenog političara iz razorene stranke, kako će tek moći odoljeti mnogo većim iskušenjima od tog. A nakon izbora slijedi pakao za svakog ko uzme izvršnu vlast; bilo za Savez bilo za SNSD&co.

Ivanić je druge stranke Saveza, posebno SDS, pokušao da optuži za isključivost, a jedini je on bio isključiv u namjeri da mu pripadne nominacija za člana Predsjedništva BiH i prije bilo kakvih dogovora, čak i prije formiranja Saveza.

Kada je SDS odlučio da uzme obje predsjedničke kandidature, Ivanić je odbio da potpiše Koaliciju, otrčao je kod Milorada Dodika i ponudio svoje usluge, nagovarao je Dragana Čavića i Krstu Jandrića da napuste Savez i daju svog kandidata za predsjednika RS, što su oni odbili…

Sve vrijeme je svjesno nanosio ogromnu štetu opoziciji, kontaminirajući javnost poluistinama i dezinformacijama, koje je plasirao preko režimskih medija. Koji su (a što i ne bi) objeručke prihvatili taj poklon-nož u tijelu opozicije.

SDS je odustao od pozicije člana Predsjedništva nakon što su njihovi PR-stručnjaci procijenili da je mnogo snažniji nastup sa kandidaturama za pozicije predsjednika RS i premijera, dok je bitka za Sarajevo manje važna, jer je riječ o gotovo protokolarnoj funkciji. Što je, bez sumnje, kredibilna ocjena.

Takva procjena i odluka koja je uslijedila, omogućila je SDS-u da nastupi snažno, ali i da pokaže širinu i ostalim članicama Saveza ponudi dvije značajne pozicije.

Međutim, iznad Saveza i dalje lebdi Ivanićeva ucjena kao odvratna mrlja, koja svjedoči o ličnim interesima, a ne o opciji što donosi promjene. Bar ne kada je on u pitanju.

Ma koliko ostali lideri Saveza tvrdili da Ivanićevo ponašanje nisu doživjeli kao ucjenu, ono to jeste i lijepi maniri i politički korektno ponašanje takvu brljotinu ne mogu prikriti, niti opravdati davanje nominacije njenom tvorcu.

Savez će morati birati između sopstvenog digniteta i Ivanićeve alavosti, a podrži li njegov nezasiti apetit, baciće veliku sjenu na kompletnu opoziciju.

Koliko je Ivanić nisko pao svjedoči i podatak da je odbio da potpiše Koaliciju, koja se treba prijaviti Centralnoj izbornoj komisiji, jer nisu bila potpisana i imena kandidata.

Koaliciju za zajednički nastup za nivo člana Predsjedništva BiH mogu prijaviti samo stranke koje su se pojedinačno prijavile za učešće na izborima na tim nivoima. To su u okviru Saveza učinili SDS, PDP i SNS. Nakon što je Ivanić odbio da potpiše, svoj potpis su stavili Mladen Bosić i Jovo Mitrović.

Oba ova potpisnika moraju ovjeriti i imena kandidata. Sada Ivanić želi da bude kandidat i svoj potpis na njegovu kandidaturu (ukoliko do nje dođe) trebalo bi da stave Bosić i Mitrović, političari koje je ucjenjivao. Mitrović se, trenutno, oštro protivi Ivanićevoj kandidaturi i tvrdi da ga neće potpisati kao kandidata, ali kako je riječ o vrlo hirovitom političaru, pitanje je šta će zastupati narednih dana.

Ukoliko Bosić ili Mitrović odbiju da potpišu, Ivanić neće moći biti kandidat Saveza. Da je u junu potpisao Koaliciju, sada tih problema ne bi bilo, jer su potrebna najmanje dva potpisnika.

Naravno, Savez se može usaglasiti oko nekog drugog kandidata, koji bi sa potpisima Bosića i Mitrovića bio potvrđen od CIK-a, dok bi Ivanić u toj varijanti mogao da se kandiduje ispred PDP-a.