петак, 7. август 2015.

Dodik pod strujnim udarom Radmanovića i Pavića; Mrdu ipak mrdaju

Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik nalazi se na električnoj kadrovskoj stolici, a struju u nju puštaju Nebojša Radmanović i Marko Pavić. I to zajedničkim snagama.

Radmanović od Dodika ultimativno zahtijeva da na čelo Elektroprivrede RS postavi Željka Kovačevića, dok na isto mjesto pretenduje hercegovačka struja čiji je kandidat Luka Petrović.

Radmanovićev pritisak je ogroman, kao i Petrovićev, a najizglednije je da će Branislava Milekić do daljnjeg ostati na čelu Elektroprivrede. Dodik se plaši da je ukoni, jer ostaje potpuno bez vlasti u finansijski potentnim firmama.

To nije slučaj sa Žikom  Krunićem, direktorom TE „Ugljevik“, na čije mjesto će sjesti Miloš Stevanović.

Stevanović je čovjek blizak Zoranu Stevanoviću, načelniku Zvornika, koji će konačno ovladati sa TE „Ugljevik“. Do sada mu Krunić nije dao priviriti.

Krunić se već oprostio sa direktorskom pozicijom. Uzalud je štitio Gorana Zupca, jer su ga šutnuli kao kantu.

Najveća bitka je oko „Elektrodistribucije“ Pale, na čijem čelu je Ljubomir Mrda.
On je Dodikov čovjek, ali ga je šef SNSD-a pustio „niz vodu“.
Mrda će, kako danas stvari stoje, biti smijenjen na sledećoj sjednici Vlade RS, jer na toj poziciji insistira Marko Pavić. U tome ga podržava Radmanović. Ta odluka je donesena i izvori iz Vlade RS mi tvrde da je i konačna.

DNS je to mjesto predvidio za svog člana Nenada Nešića. Nešić je donedavno bio pozicioniran u Stranci Nova Srpska Adama Šukala, koja je bila sastavni dio koalicije sa DNS-om.
Šukalo je napustio koaliciju, ali je ostao Nešić. Koji sada očekuje da ga Pavić zbrine. I to isključivo kao direktora “Elektrodistribucije”.

Iako je Nešić, najblaže rečeno, kontroverzan, Pavić insistira na njemu, jer vidi šansu da konačno digne DNS i u Sarajevsko-romanijskoj regiji, gdje ta stranka, defakto, ne postoji.

Premijerka Željka Cvijanović tražila je od Pavića da predloži drugog kandidata, ali joj je on odbrusio da mu se ne petlja u posao.
“Pogledaj koga ti postavljaš, one koji su opljačkali RS”, sasjekao je Pavić Cvijanovićku.

Postavljenjem Nešića Dodik direktno, osim Mrde, ruši i Stašu Košarca i Nedeljka Eleka, sebi bliskog biznismena, ili, kako ih od milja zovu, “Romanijskog kormilarca Eleka i Košarca”.

“Romanijski kormilarac” tako će ostati bez vrlo značajne “baze podataka”, jer Nešić neće dati nikakav pristup Košarcu u “Elektrodistribuciju”.

Nešić je do prije godinu dana bio čovjek Staše Košarca i član SNSD-a, ali su se razišli “u krvi”.

Nešić će razbucati SNSD u Istočnom Sarajevu.

Nije ovdje kraj priče o pretendentima da budu Mrda umjesto mrdnutog Mrde.  

Na mjesto šefa “Elektrodistribucije” Pale pretenduje i Siniša Dodik. Tvrdi se da je i njemu Milorad Dodik obećao to mjesto, ali je očito da ga je prevario.

Siniša Dodik uložio je mnogo u izbornu kampanju SNSD-a i sada to sve ode u vjetar.

Slijedi vrlo burna sedmica unutar vladajuće koalicije, a Mladen Milić može mirno spavati. Ostaje direktor Fonda PIO.