субота, 4. новембар 2017.

“Sveti Vračevi” nemaju citostatike za najteže pacijente već mjesecima

piše: Slobodan Vasković

Javna zdravstvena ustanova bolnica “Sveti Vračevi” iz Bijeljine već dva mjeseca nema citostatika, lijekova za najteže bolesnike.

Jasno je to iz pisma koje je iz JZUB “Sveti Vračevi” upućen Fondu zdravstvenog osiguranja RS, datiranog 27.10.2017. godine.

“Imamo pacijente kojima ne možemo obezbijediti terapiju”, navodi se u pismu koje je potpisao direktor bolnice profesor doktor Siniša Maksimović.

Maksimović je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

U pismu se još navodi da je otvaranje “novog tendera za ovu grupu lijekova planirano tek za novembar” iz čega je, nažalost, lako zaključiti da pacijenti, oboljeli od najtežih bolesti, još mjesecima neće imati nikakvu terapiju. 

Maksimović od Fonda traži savjet kako da se ponaša u datoj situaciji, ocjenjujući je urgentnom, navodeži da je "stanje kritično" i još jednom podvlačeći da lijekova nema.

Užasna situacija u kojoj su se našli pacijenti pomenute ustanove, koji, nažalost, zbog nedostatka lijekova, nemaju ni šansu da pokušaju  posledica je javašluka u zdravstvenom sektoru RS, za koji je najveći krivac Ranko Škrbić, koji je uništio zdravstvo, što ga ni najmanje ne smeta da njime i dalje gospodari.

Ni Dragan Bogdanić, aktuelni ministar, nije ništa bolji od svog prethodnika, a pitanje ko je odgovoran za nastalu situaciju i ugrožavanje života pacijenata će, kao i obično, ostati bez ikakvog odgovora. I bez reakcije nadležnih.