субота, 16. децембар 2017.

Sorry, nothing found: Na zvaničnom sajtu “Gasproma” ni riječi o “Gazprom SPG technology” i Kahidzeu

piše: Slobodan Vasković

Na zvaničnom sajtu ruskog giganta “Gasprom" (gazprom.ru) nema ni riječi o firmi “Gazprom SPG technology” iz Sankt Peterburga. Sorry, nothing found.

Može da se desi, ali nije uobičajeno!

Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Petar Đokić i sijaset drugih zvaničnika RS prisustvovali su danas potpisivanju sporazuma o osnivanju zajedničke firme između ovdašnje “Gas-Res” i “Gazprom SPG technology”, kao i pisma namjere.

Na zvaničnom sajtu “Gasproma" (gazprom.ru) nema ni riječi ni o Alekseju Konstantinoviču Kahidzeu, koji je predstavljen kao predsjednik Upravnog odbora fime iz Sankt Peterburga. Sorry, nothing found. 

Može da se desi, ali nije uobičajeno!

Na netu gotovo da i ne postoje bilo kakve informacije o toj firmi, sem vijesti da su učestvovali na nekom savjetovanju.



Interesantno je da niko iz Uprave “Gasproma” nije prisustvovao potpisivanju sporazuma, ali jeste ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Sve rečeno ne treba značiti da “Gazprom SPG technology” nije neki mikron globalnog sistema “Gasprom”, ali je, svakako, neistina da je “Gas -Res” potpisala bilo šta sa “Gaspromom”, kako se to pokušava predstaviti u javnosti.

Cijela priča osmišljena je kao Senzacija, iako je, prema zvaničnim podacima sa sajta “Gasproma”, daleko od toga.

Uz to, kada se pročitaju izjave zvaničnika, sasvim je jasno da nemaju pojma o čemu govore i da je sve adhok osmišljeno kao propagandistička akcija.

Sorry, nothing found.

РТРС/СРНА: Гас-Рес и Гаспром формирају заједничко предузеће (ФОТО)

Вршилац дужности директора предузећа Гас-Рес Слободан Пухалац и предсједник Управног одбора компаније Гаспром СПГ технологије, из Санкт Петербурга, Алексеј Константинович Кахидзе потписали су данас у Бањалуци споразум о формирању заједничког предузећа између ових компанија и писмо намјере.



Заједничко предузеће Гас-Реса и Гаспром СПГ технологије биће вриједно око 70 милиона евра, а биће изграђено у Зворнику, рекао је предсједник Српске Милорад Додик, након потписивања споразума и писма намјере. Сједиште будуће фабрике биће у Бањалуци.

Потписивању споразума и писма намјере присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, те министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић.

Потписивању је присуствовао и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Предсједник Српске реако је да овај догађај представља доказ успјешне сарадње са компанијама из Руске Федерације, али и са самом Русијом у цјелини.
"Ово је и доказ високог повјерења, јер је ово прва фабрика те врсте која ће се градити у Зворнику и обезбиједиће додатну енергетску сигурност не само грађанима Српске, њеној индустрији и јавним установама, него и за читав регион. Вјерујемо да примјена нових технологија омогућава приближавање јефтинијој енергетској компоненти", нагласио је Додик.

У заједничком предузећу дио власништва имаће Гас-Рес, а све се одвија у оквиру Гаспромове компаније која обезбјеђује финансијског партнера и технологију.

Додик је појаснио да ће се фабрика градити у Зворнику, јер је тамо гасовод и да ће гас који долази из Русије бити кориштен као основна сировина за ту фабрику, а да ће укупна улагања износити 70 милиона евра, као и да ће се у њој запослити десетине радника.
"Ово је пилот-пројекат и колико смо ми спознали, ријеч је о енергији која ће бити неколико пута јефтинија него што су то сада познати облици енергије и за гријање и за топлане и за електричну енергију. Сада у том погледу треба развити и одређене системе и то почињемо већ у јануару када се формира заједничко предузеће", истакао је Додик.

Сједиште новог предузећа биће у Бањалуци, а слиједи избор локације за фабрику у Зворнику, за коју је већ урађен пројекат и обезбијеђена средства.
"Вјерујем да ћемо се у најкраћем року моћи похвалити динамиком изградње. Синоћ смо са руском делегацијом разговарали о томе да се одређне компоненте које се на истој технологији производе у Русији достављају и у Српску како би се корисници и грађани упознали са могућностима тих технологија", рекао је Додик.



Премијерка Жељка Цвијановић истакла је да се овим потписивањем улази у један важан посао, а то значи да се оснивањем новог привредног субјекта на тржишту Српске, али и цијеле регије, прави први велики корак у развоју домаћег гасног тржишта у оквиру гасног сектора у складу са усвојеном стратегијом развоја енергетике Српске.

"У питању је предузеће инвестиционо-комерцијалног карактера које ће дати снажан допринос економским циљевима. Ако имате партнера који долази из Гаспромове породице, то гарантује и успјешност посла, те да имате неког ко предњачи у том послу", навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ово је била и прилика да се руским партнером креирају и наредни кораци који ће помоћи Српској да се боље позиционира у области гаса.

Ресорни министар Петар Ђокић истакао је да данашње потписивање представља дио активности у реализацији Стратегије развоја енергетике Српске до 2030. године, која укључује и развој гасног сектора и изградњу нове инфраструктуре, нових производних и других објеката.

"Ово је једна од тих конкретних активности и тим начином се пружају нове могућности за инсталирање и развој нових технологија, као и за укупно унапређења стања у погледу заштите околине кориштењем овог енергетнта који је данас веома важан енергент на глобалном нивоу", навео је Ђокић.

Према њеовим ријечима, "утјешњени" гас се може користити за саобраћај свих намјена, за топлификацију градова, производњу електричне енергије и да овај пројекат остаје отворен и за сарадњу са другима.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов рекао је да је ово важан корак у унапређењу билатералних односа Републике Српске и Русије, додајући да је тржиште Српске добило још једну руску компанију, уз већ присутне Гаспром, Зарубежњефт и Сбербанку.
В.д. директора Гас-Рес Слободан Пухалац рекао је да потписивање споразума представља улаз у нове гасне технологије, те у нове односе са већ започетим ранијими споразумима са Гаспромом. Ово је и прилика да се на бази распложивих ресурса и дотока гаса омогући развој технологије усмјерене ка новим гасним инфраструктурама, развоју гасних когенерација и употреби "утјешњеног" природног гаса у моторним возилима.

Према његовим ријечима, то је један захтјеван корак на који ће се, заједно са руским партнером, припремити и чинити све оно неопходно да се испоштују процедуре од оснивања заједничког предузећа, његове регистрације, израде студије изводљивости и саме реализције.
"Мислим да је ово за нас значајан корак који ће остварити повољне резултате и за нашег партнера, а свакако и за Републику Српску и свима онима који желе да се придруже овом пројекту остају отворена врата", додао је Пухалац.

Предсједник УО Гаспром СПГ Технолоџи Алексеј Константинович Кахидзе навео је је да се њихова технологија течног гаса активно развија широм свијета и да је прије свега то еколошка технологија, која се може кристити свугдје гдје "нема доста електричне енергије и гријања".
"Надам се да ће наша заједничка сарадња бити доста брза и успјешна у наредном периоду и да ће вам наша технологија помоћи у рјешавању проблема недостатка електричне енергије, гријања и надам се да ће доћи до кориштења наших технологија у превозу грађана аутобусима", навео је Кахидзе.
Извор: РТРС/СРНА