петак, 20. јул 2012.

Provjetravanje


piše: Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije i poslanik u NSRS




Igor Radojičić, član SNSD i godinama jedan od prvih ljudi ove stranke nastavlja tamo gdje je Milorad Dodik počeo proljetos, početkom aprila.

Tada je Dodik pompezno najavio da će SNSD očistiti od onih koji su „nesposobni, korumpirani, nemoralni“…
Danas je Radojičić najavio da će SNSD provjetriti od „umornih“.
U periodu između Dodikovog čišćenja i Radojičićevog provjetravanja, jedino što se desilo je verbalna transformacija problematičnih SNSD-ovaca iz „korumpiranih“ u „umorne“.
Budući da je čišćenje u proteklim mjesecima okončano, slijedi provjetravanje.
U međuvremenu od čišćenja do provjetravanja, u SNSD-u je iznikla pravosnažna presuda protiv uvaženog člana SNSD, i uz to narodnog poslanika u Narodnoj skupštini RS, Miće Kraljevića zbog otmice motivisane političkim potrebama filijale SNSD u Osmacima.
Kako Miću otmičara nije očistio Dodik, iako je to najavio da će učiniti nakon što se SNSD upozna sa sadržajem presude, zadah političke otmice nastavio je da se osjeća u Narodnoj skupštini RS, čijim sjednicama prisustvuje i Mićo otmičar radi obezbjeđenja kvoruma koji SNSD-u u poslednje vrijeme često biva ugrožen.
Igoru Radojičiću nije palo na pamet da provjetri Narodnu skupštinu RS od zadaha političke otmice koju personifikuje prisutni SNSD poslanik otmičar Mićo Kraljević.
Pres RS je na naslovnoj strani objavio tekst o još jednom uvaženom narodnom poslaniku SNSD-a u Narodnoj skupštin RS koji počinje ovako:
„Sanela Mehmedović (34) iz Doboja prijavila je preksinoć policiji da ju je u selu Grabovica kod Doboja pretukao ljubavnik Petko Stanojević, inače poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i bivši generalni direktor „Željeznica RS“, i naneo joj povrede po celom telu!“
Sada je SNSD, u Narodnoj skupštini RS, u kolekciju predstavnika „čestitih, nacionalno odgovornih, poštenih, od naroda izabranih“ narodnih poslanika pridodao i nasilnika koji ne tuče ženu, ali tuče ljubavnicu.
Iako je Igor najavio provjetravanje, budući da se to neće desiti, kao što se nije desilo ni čišćenje, sjetiće se da provjetravanje u poslaničkim klupama nije moguće, jer sala Narodne skupštine RS uopšte nema prozora.
Na Lazarevu subotu u aprilu ove godine, kod komandira policije na Sokocu Radovana Šarenca slavila se slava, a gosti su bila i dva uvažena sokolačka SNSD-ovca: Mirko Čolović, zamjenik načelnika opštine i Bojan Tošić novoimenovani direktor šumskog gazdinstva Romanija.
Kako se slavska soba nije provjetravala, veseli Čolović se uhvatio pištolja i pucajući onako neprovjetren, ranio je i sebe i mlađahnog Tošića.
Da bi se cijeli slučaj provjetrio od javnosti, slavljenik Šarenac im preporuči da se jave ljekaru u mrskom „Teheranu“, kako Sarajevo naziva glavni čistač SNSD-a, da bi se izbjegla istraga koju u ovakvim slučajevima obavezno provodi tužilac uz asistenciju policije.
Ali je zaboravio da se u ovakvim slučajevima, gdje god da je ljekarska intervencija, obavezno obavještava nadležni  MUP i tužilaštvo, što su i učinili ljekari KBC kantona Sarajevo.
Bruka, onaj ko je po dužnosti trebao da obavjesti nadležno tužilaštvo da se desila pucnjava sa ranjavanjem, nije to uradio jer se to desilo u njegovoj kući, već je čak i saučestvovao u pokušaju prikrivanja ovog krivičnog djela.
Ministar Stanislav Čađo ga jeste smijenio, ali nije do kraja provjetrio (još je u MUP-u RS), a morao je po službenoj dužnosti.
Od najave čišćenja do najave provjetravanja, desili su se Mićo Kraljević, Petko Stanojević, Mirko Čolović, Bojan Tošić, Radovan Šarenac, a ko zna šta se još desilo, a nije procurilo u javnost, jer je SNSD-šator medijski hermetički zatvoren što sprečava provjetravanje.
Nakon čišćenja uvijek slijedi provjetravanje.
Radojičić najavljuje provjetravanje iako nije bilo čišćenja.
Baš me interesuje kako će on to provjetriti SNSD- šator iako u prvom redu još uvijek sjede Mićo Kraljević, Petko Stanojević, Mirko Čolović i Bojan Tošić, a za red i zakonitost se brine Radovan Šarenac.
Igor Radojičić je takođe rekao da do lokalnih izbora neće biti provjetravanja u redovima SNSD-a.
Ali nije rekao da je provjetravanje u redovima političkih protivnika već počelo.
U međuvremenu, prije lokalnih izbora počelo je provjeteravanje, a zatim će uslijediti i čišćenje onih političkih protivnika u svakoj opštini u kojoj SNSD cijeni da bi mogli izgubiti vlast.
Za provjetravanje političkih protivnika, prije čišćenja, zadužen je režimski medijski konzorcijum.
Banjalučki,Trebinjski i Fočanski protivnici režimskih kandidata prvi su na redu režimskog medijskog provjetravanja.