среда, 2. април 2014.

Paljenje Osnovnog suda u Banjaluci oslobodilo narko-dilere

Piše: Slobodan Vasković

Paljenjem sobe sa dokazima Osnovnog suda u Banjaluci, koje se desilo 04.11.2010. godine, uništeni su dokazi o trgovini naroticima. Zbog toga je Tužilaštvo Banjaluka moralo da odustane od nekoliko istraga o trgovini drogom, koje su vodili u to vrijeme.

„U vezi sa Vašim pitanjem koje se tiče obustave istrage ili eventualno izmjene optužnica obavještavamo Vas, da je u manjem broju  predmeta Tužilaštvo obustavljalo istragu iz razloga što su predmeti iz tih istraga izgorjeli pa se shodno tome nisu mogli vještačiti (to se odnosi na oduzete predmete u vezi sa krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 224 Krivičnog zakona Republike Srpske)“, odgovoreno mi je iz Okružnog tužilaštva Banjaluka (vidi dodatak).

Koliko je u brojkama „manji dio predmeta“, nisu precizirali.

Nakon ovog odgovora iz Tužilaštva, jasno je da paljenje Suda nije prošlo bez posledica po procese koji su se u njemu odvijali, kako je to tvrdio predsjednik te institucije Milan Tegeltija.

Požar u Sudu je izbio 04. 11. 2010. godine. Tada je dežurna tužiteljka Okružnog tužilaštva Banjaluka Snježana Petković izjavila da je podmetnut i da su u tom nedjelu učestvovala najmanje dva lica.

U požaru su izgorjeli mnogi materijalni dokazi iz krivičnih postupaka. Iako su vatrogasci brzo intervenisali i lokalizovali vatru, više od pola sata u sudu su odjekivale manje eksplozije, jer je vatra zahvatila i naoružanje koje je bilo deponovano kao dokazni materijal.

Tegeltija je rekao tada “Sud nema 24-časovnu zaštitu Sudske policije, jer nema dovoljno ljudi, pa je u skladu sa svojim resursima Sud obezbjedio čuvarsku službu koja je angažovana 24 časa dnevno”.

Znači, Sud je imao zaštitu sve vrijeme, ali su dva NN lica uspjeli da razvale prozore i zapale prostoriju sa dokazima. U kojoj se, kako je iz Tužilaštva potvrđeno, nalazila i zaplijenjena droga.
Naravno, pitanje je da li je, možda, ta droga prvo iznesena iz sudske sobe sa dokazima, prodana na ulici, pa je tek onda soba za dokaze zapaljena, kako bi se taj zločin prikrio?!

Mnogo je pitanja, ali nema nikakvih odgovora već duže od tri godine.  

Pitanje je kako je uopšte moguće da Tegeltija ostane na čelu Suda, a dozvolio je svojim nemarom i neradom (neadekvatnim obezbjeđenjem) da kriminalci hladno zapale dokaze i natjeraju pravosudne institucije da odustanu od njihovog progona.

“Ne smatram se odgovornim za loše obezbjeđenje prostorije u kojoj su bili dokazi. Ova zgrada nije ni pravljena kao pravosudna institucija, a mi smo uradili što je u našoj moći da adaptiramo sobu za dokaze. Taj projekat je finansirala kanadska organizacija CIDA”, rekao je tada Tegeltija novinarima.

Očekivano je da se on ne osjeća odgovornim, jer kada bi bilo drugačije, onda bi Osnovni sud u Banjaluci zaista bio pravosudna institucija, a ne svojevrsni buvljak, na kojem se predmeti rješavaju po principu političkog uticaja, veza i u skladu sa maksimom “ko da više”!

Mediji su, nakon paljevine Suda, izvijestitili da je “materijalna šteta u banjalučkom Osnovnom sudu nastala paljevinom bila milionska, a vatrena stihija u nekoliko minuta progutala je velike sume novca, odnosno jemčevine za optužene, municiju, bombe i naoružanje, ali i materijalne dokaze koji su tek trebalo da budu predmet sudskih vještačenja. Izgorjeli su svi dokazi u slučaju auto-mafija”.

Milan Tegeltija tada je za Nezavisne novine tvrdio da je šteta svega 50 hiljada KM, kao i da je većina od tri posto uništenih dokaza već izvedena u krivičnim postupcima. O tome su, kako je tada istakao, sačinjeni nalazi i mišljenja vještaka kao i sudski zapisnici, “tako da ovim požarom gotovo nijedan sudski proces nije ugrožen”.

"Svi dokazi osjetljivog karaktera, kao što su oduzeti novac, isprave, novac za kaucije i slično u potpunosti su sačuvani i neoštećeni. Taj materijal je čuvan u posebnim zaštitnim sefovima unutar sobe za čuvanje dokaza. Najveću štetu pretrpjele su habaste stvari, kao što su puške i pištolji. Međutim, i ti predmeti zadržali su svoje znakove prepoznatljivosti i svi su upotrebljivi kao dokazni materijal", kazao je Tegeltija i dodao da je šteta
u požaru sobe za dokaze banjalučkog Osnovnog suda svedena za minimum.

Nema dileme da je Tegeltija otvoreno lagao, jer je Tužilaštvo eksplicitno navelo da su morali odustati od nekih predmeta. Ma koliki taj broj bio, šteta je ogromna, budući da su narko-dileri, koji su trebali biti procesuirani, ostali na slobodi i nastavili raditi svoj kriminalni posao.

Kriminalci koji su zapalili Sud nisu otkriveni, kao ni njihovi pomagači i naredbodavci. Tužilaštvo još uvijek void istragu “protiv NN počinilaca”, a Tegeltija je i dalje predsjednik Suda, kao da se ništa nije ni desilo.

Paljenje sobe sa dokazima samo je vrh ledenog brijega kriminalnih dešavanja u sudu i oko njega, jer je poznato da su nestajali i dokumenti i dokazi iz sudskih spisa, i da ni za to niko nije odgovarao. A kako stvari stoje neće ni odgovarati.

Osnovni sud je privatna prćija MIlana Tegeltije, oruđe koje on usmjerava protiv onih koji nisu po volji Režimu, a ni njemu. Naravno, Sud mu je i izvrsno sredstvo za enormnu zaradu.

Tegeltija se “brani” od medija tako što ubrzava procese protiv njih, ukoliko ga oni kritikuju ili, pak, iste usporava i svjesno opstruiše ne zakazujući ih, ukoliko je u dobrim odnosima sa pojedinim glasilima.

Odgovor iz Tužilaštva:  

Broj: IT 77/14
Datum:31.03.2014.
Banja Luka

N/r Vasković Slobodan-novinar/blogger


Predmet: Odgovor na  zahtjev za pristup informacijama-dostavlja se
Okružnom tužilaštvu Banja Luka, dana 27.03.2014.godine, obratili ste se sa zahtjevom za pristup informacijama i postavili pitanja u vezi sa požarom  u zgradi Osnovnog suda u Banja Luci:
1.Da li su otkriveni počinioci i nalogodavci ovog kriminalnog akta?
2.Da li je Tužilaštvo moralo odustati od nekih slučajeva, jer su u podmetnutom požaru izgorjeli dokazi i, ukoliko jeste, koliki je broj tih slučajeva?
3.Da li je Tužilaštvo moralo u nekim slučajevima izmijeniti optužnicu, jer su u sobi za dokaze izgorjeli dokazi i, ukoliko jeste koji su to slučajevi?
U skladu sa članom 4 i članom 14 Zakona o slobodi pristupa informacijama (Službeni Glasnik RS br.20/01) obavještavamo Vas;

-Okružno tužilaštvo Banja Luka, vodi istragu u gore pomenutom predmetu, protiv nepoznatog počinioca tj.počinilaca krivičnog djela paljevina iz člana 250 Krivičnog zakona Republike Srpske.
-U vezi sa Vašim pitanjem koje se tiče obustave istrage ili eventualno izmjene optužnica obavještavamo Vas, da je u manjem broju  predmeta Tužilaštvo obustavljalo istragu iz razloga što su predmeti iz tih istraga izgorjeli  pa se shodno tome nisu mogli vještačiti( to se odnosi na oduzete predmete u vezi sa krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 224 Krivičnog zakona Republike Srpske).
-O tačnom broju takvih postupaka ne možemo vam proslijediti podatak a za potrebne informacije u vezi sa ukupnim brojem uništenih dokaza obratite se Osnovnom sudu Banja Luka.
S poštovanjem,                       
Službenik za informisanje Maja Đ.Vidović