понедељак, 5. мај 2014.

Ekskluzivno: Dodik obezbijedio firmi sina Igora posao vrijedan 10 miliona evra; Ukupna vrijednost projekta 300 miliona evra

piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik obezbijedio je firmi svog sina Igora posao vrijedan 10 miliona evra. Ukupna vrijednost projekta, koji preduzeće u kojem je zaposlen Igor Dodik treba da realizuje u Republici Srpskoj, je 300 miliona evra.

Igor Dodik je menadžer za razvoj u firmi “Toshiba Transmission & Distribution Europe” iz Đenove u Italiji.

Ugovor je potpisan 29.10.2013. godine u Banjaluci između Elektrokrajine i “Toshiba Transmission & Distribution Europe” iz Đenove u Italiji.
Ugovor je potpisala direktorica “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović, a u ime “Toshibe” Sem Zaleh.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar energetike Željko Kovačević i direktor “Elektroprivrede RS” Dragica Milekić. Nema sumnje da je Kuzmanovićevoj samo dato da potpiše dokument, te da ona uopšte nije učestvovala u dogovaranju ovih poslova.

Sve je dogovoreno u porodici.


Nema sumnje ni da je ovo još jedna velika sramota Milorada Dodika čija alavost i gramzivost nemaju granica. On je prije nekoliko godina naložio IRB-u da firmi njegovog sina Igora “Fruit eco” dodijeli kredit od tri miliona maraka.

Očito mu je to bilo malo, pa sada gradi menadžersku karijeru svog sina ugovorom vrijednim nevjerovatnih 600 miliona maraka. Što je mnogo mnogo je.

Na društvenoj poslovnoj mreži “Linked In”, na profilu Igora Dodika navedeno je da je  u firmi “Toshiba Transmission & Distribution Europe” (Genoa, Italia) uposlen na poziciji “Busines Development Manager”.

U njegovoj biografiji navodi se da je potpredsjednik KK “Igokea” i da je vlasnik i osnivač firme “Fruit eco” iz Gornjih Podgradaca u Republici Srpskoj.

Za “Fruit eco” se navodi da ima plantažu jabuka od 240.000 stabala, od čega je 185 hiljada novih sadnica.

Nigdje se ne kaže da je to sve sa naše grbače oteto.

Vijest SRNE koja potvrđuje sve izrečene navode
Srna - 29.10.2013 13:57
BANJALUKA - Direktor preduzeća "Elektrokrajina" Banjaluka Seka Kuzmanović i generalni direktor "Tošibe" iz Đenove Sem Zadeh potpisali su danas u Banjaluci 10 miliona evra vrijedan Ugovor o sanaciji distributivne mreže i proširenju postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom /AMM sistem/.
Potpisivanju ugovora je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević.

Kuzmanovićeva je novinarima u Banjaluci, nakon potpisivanja ugovora, rekla da bi projekat trebalo da počne ove godine, ukoliko to dozvole vremenski uslovi, i da bude realizovan u naredne tri godine.
Ona je istakla da će realizacija projekta smanjiti distributivne gubitke i troškove nastale zbog loše mreže, te kvalitetnije snabdijevati kupce električnom energijom.
"U realizaciji projekta, osim radnika 'Elektrokrajine' biće uključeni i radnici preduzeća koja se bave sanacijom i izgradnjom srednjenaponske i niskonaponske mreže na našem području", rekla je Kuzmanovićeva.
Prema njenim riječima, na ovom projektu bi trebalo biti zaposleno oko 300 radnika.

"Ovo je veoma značajan projekat za nas. On će biti realizovan na području Prijedora, Laktaša, Mrkonjić Grada, Šipova i Ribnika. Biće obuhvaćeno oko 100 trafo područja sa svom pripadajućom srednjenaponskom i niskonaponskom mrežom, a u projekat daljinskog očitavanja biće uvedeno 12.000 kupaca na tim područjima", precizirala je Kuzmanovićeva.
Ona je dodala da je sredstva obezbijedila Investiciono-razvojna banka Republike Srpske.

Generalni direktor "Tošibe" iz Đenove Sem Zadeh rekao je da će ovaj projekat donijeti mnoge benefite industriji i stanovništvu Republike Srpske, doprinijeti smanjenju cijene električne energije, a uvođenje modernih tehnologija svešće tehničke gubitke na najmanju moguću mjeru.
"Ovaj projekat daće mogućnost 'Elektrokrajini' i 'Elektroprivredi Republike Srpske' da spriječe i nezakonitu upotrebu električne energije i napraviće ogromne uštede struje", dodao je Zadeh.

On je naglasio da je će realizacija ovog projekta omogućiti stabilizaciju napona u ukupnoj mreži kako bi se krajnjem korisniku u svakom trenutku isporučivala električna energija u stalnom naponu.
Zadeh je dodao da je ovo prva faza projekta koji će biti realizovan u pet opština, a u planu je da se ovaj projekat uvede u cijelu Republiku Srpsku. Druga faza projekta trebala bi koštati 60 miliona evra, a konačni projekat ukupno oko 300 miliona evra.

"Važan dio projekta je sistem za skladištenje električne energije, koji će električnu energiju iz obnovljivih izvora i solarnih sistema ubacivati u sistem bez ikakvih troškova i dostavljati korisnicima", pojasnio je Zadeh.
On je rekao da je riječ o modernoj tehnologiji, koja je nova i u Evropi, a Republika Srpska će biti prva zemlja u jugoistočnoj Evropi koja će koristiti ovakav sistem.
"U ovaj projekat uključićemo i tehnološke institute i univerzitete u Srpskoj, kako bi stvorili mogućnost da se ljudi obučavaju. Tehnologija će biti dovedena u zemlju, tako da ćemo intenzivnijom saradnjom sa 'Elektrokrajinom' i 'Elektroprivredom Republike Srpske' moći bolje da ih osposobljavamo za budućnost i saradnju", istakao je Zadeh.
On je naglasio da će za Srpsku ovaj projekat biti isplativ već za nekoliko godina.

Kovačević: Ugovor sa Tošibom značajan za energetski sistem
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da je velika čast dolazak u Republiku Srpsku kompanije "Tošiba" iz Đenove sa najsavremenijim tehnologijama u energetskom sektoru.
"To je velika čast da Republika Srpska, 'Elektroprivreda Republike Srpske' bude nosilac tehnološkog razvoja u energetskom sektoru na ovim prostorima", rekao je Kovačević.
On je istakao da je ugovor preduzeća "Elektrokrajina" i "Tošiba transmišin i distribjušn Evropa S.P.A." iz Đenove o sanaciji distributivne mreže i proširenju postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom /AMM sistema/ veoma značajan za energetski sistem Republike Srpske.

Kovačević je nakon potpisivanja ugovora rekao da Vlada Republike Srpske podržava i da će podržavati ovaj projekat, radi smanjenja distributivnih gubitaka i sanacija ditributivne mreže, a sve s ciljem kvalitetnijeg snabdijevanja električnom energijom potrošača.

On je naglasio da uvođenje savremene tehnologije neće dovesti do poskupljenja električne energije. Kovačević je rekao da je cilj uvođenja novih tehnologija isključivanje ljudskog faktora u distributivnim gubicima, odnosno krađi električne energije.

"Cijena električne energije u Srpskoj je najniža u regionu", rekao je Kovačević i dodao da će se u narednom periodu tražiti mogućnosti da cijena električne energije bude nešto veća.
Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora, istakla je da "Elektroprivreda" godišnje u distributivna preduzeća investira oko 40 do 50 miliona KM.

Ona je navela da su 2006. godine na nivou "Elektroprivrede Republike Srpske" gubici iznosili 19,6 odsto, dok su za devet mjeseci ove godine distributivni gubici iznosili 12,73 odsto.
Milekićeva je istakla da se rezultati investicija i niza mjera koje se primjenjuju ogledaju u poboljšanju kvaliteta snabdijevanjem električnom energijom potrošača, sigurnosti isporuke električne energije, te u smanjenju distributivnih gubitaka.
Osvrćući se na projekat sanacije distributivne mreže i proširenje postojećeg sistema za daljinsko očitavanje brojila i upravljanje potrošnjom, Milekićeva je rekla da će on omogućiti kvalitetniju i sigurniju isporuku električne energije i uvođenje novih i savremenih tehnologija.
Milekićeva je rekla da će ovaj projekat omogućiti primjenu još jednog projekta, "skada sistema", koji će omogućiti sa jednog mjesta monitoring i upravljanje energetskim objektima za prvu fazu na 35-kilovoltnim postrojenjima.
"Daljom primjenom tog projekta omogućiće se automatsko upravljanje mrežom trafostanicama i ukupnim distributivnim postrojenjima u našim zavisnim preduzećima", rekla je Milekićeva.
Ona je navela da se uz podršku Vlade Srpske, te zahvaljujući investitorima kao što je "Tošiba" iz Đenove, i uz podršku međunarodnih finansijskih institucija i Investiciono razvojne banke omogućava osavremenjavanje načina distribucije električne energije, a da se smanjenjem distributivnih gubitaka i boljim upravljanjem potrošnje obezbjeđuje vraćanje investicija.