понедељак, 23. јун 2014.

Dosje: Vlada RS odobrila prevaru od pet miliona maraka

piše: Slobodan Vasković

Vlada RS odobrila je prevaru kojom će RS, odnosno budžet Ministarstva zdravlja biti oštećen za najmenje pet miliona maraka. Ovoj nezakonitoj i van pameti odluci vlasti usprotivio se Duško Račić, direktor KBC-a, jer ne želi da učestvuje u prevari, niti da bude žrtveno jagnje tajkuna koje Vlada RS protežira. Zbog toga se našao na udaru vlasti, a glava mu je „na panju“.
Biće više nego interesantno vidjeti kako će ovaj slučaj prevare završiti i da li će Račić, čija je kompletna porodica u SNSD-u od osnivanja te stranke (čak su njeni osnivači), postati žrtva te organizacije, jer je odbio da učestvuje u prljavim rabotama. Krenimo redom.   

Ministar zdravlja Dragan Bogdanić ušao je u otvoreni obračun sa Duškom Račićem, direktorom KBC Banjaluka, jer odbija da potpiše Ugovor o  izgradnji centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka.

Bogdanić zahtijeva njegovu smjenu, jer Račić ne pristaje da potpiše Ugovor kojim bi RS bila oštećena za pet miliona maraka. I to ne bi bila konačna šteta, jer je namjera režisera ovog prevarantskog posla da na njemu, na kraju balade, inkasiraju svih osam i po miliona.

Račić je prije nekoliko dana „za dlaku“ izbjegao „odsijecanje glave“ na sjednici Vlade RS, a jedini razlog što je „preživio“ je svijest određenih ministara da bi njegovo detronisanje iz KBC-a izazvalo novu veliku aferu.

Račića odbija da potpiše Ugovor sa firmom „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“ (Njemačka), jer je prenaduvan i izuzetno štetan.

Vrijednost ugovora je u periodu od novembra 2013. do maja 2014. porasla za ravno pet miliona maraka (sa 9 na 14) i to bez ikakvog validnog objašnjenja, što najbolje svjedoči o „kvalitetu“ ugovora. Posebna priča je podatak da bi Ugovor trebao da se potpiše sa firmom „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf (Njemačka)“, (koja je pod veoma čudnim okolnostima pobijedila na tenderu), a realizovala bi ga sasvim druga firma, koja bi nakon stavljanja potpisa i pečata, bila osnovana u RS.

Razlog enormnog povećanja cijene građenja Južnog krila, kreatori ovog „posla“ nalaze u odredbama koje govore o odgođenom načinu plaćanja (grejs period dok traju radovi), ali je posve nerealno da grejs period od godinu ili dvije za sobom povlači povećanje vrijednosti radova za cijelih pet miliona, odnosno za gotovo 60 posto.    

Ako se ima u vidu da je Vlada RS svojim Zaključkom garantovala obezbjeđenje sredstava za plaćanje, onda nema dileme da je povećanje vrijednosti posla sa novembraskih devet miliona na majskih 14 miliona maraka, naduvavanje i priprema za otimačinu. Nažalost, u tome učestvuje i Vlada RS, koja je prihvatila sve uslove firme „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf“ (Njemačka), umjesto da naloži raspisivanje novog tendera i tako stavi tačku na ovu prljavu priču.



Slijed događaja, koji je doveo do situacije u kojoj će RS biti oštećena za najmanje pet miliona maraka, svjedoči da cijeli ovaj posao ima veze sa svim, ali jedino nema sa pozitivnim zakonskim propisima.

-      20. novembra 2013. godine Duško Račić šalje Vladi Zahtjev za obezbjeđenje (garanciju) plaćanja izgradnje centralnog hola i završetka Južnog krila Kliničkog centra Banjaluka. U dopisu navodi da je KC zadužen da raspiše otvoreni međunarodni tender za izgradnju i opremanje Centralnog dijela Južnog krila; „Predračunska vrijednost ovog posla iznosi cca 9. 009. 000 KM sa uračunatim PDV-om“, navodi se u Račićevom dopisu Ministarstvu zdravlja RS.
-      3. januara 2014. – Ministarstvo zdravlja šalje Saglasnost za objavljivanje otvorenog međunarodnog javnog poziva za finansiranje i realizovanje završetka izgradnje i opremanje Centralnog dijela Južnog krila Centralnog medicinskog bloka Kliničkog centra Banjaluka.

Nakon ovog dopisa ministarstva zdravlja kreću igre i pritisci. Upravni odbor KBC-a Banjaluka u toj situaciji je najizloženiji, jer se bez njegove saglasnoti cijeli posao ne može realizovati.

-      28.01.2014. Upravni odbor KBC Banjaluka donosi Odluku o davanju uslovne saglasnosti na objavljivanje tendera
-      3. februara 2014. u Službenom glasniku BiH objavljen je otvoreni međunarodni tender za finansiranje i realizovanje završetka izgradnje Centralnog dijela Južnog krila Centralnog medicinskog bloka KC BL. U uslovima je postavljeno i tendersko ograničenje na maksimalnih 10 miliona KM (sa PDV-om), koliko se može izdvojiti za projekat.

Cijeli ovaj posao trebalo je da prate i odgovarajuće odluke vlasti.
Stoga Upravi odbor donosi Odluku o povlačenju saglasnosti na raspisivanje tendera, jer tih odluka nije do tada bilo.
-      28.02.2014. UO donosi Odluku o povlačenju Odluke o davanju uslovne saglasnosti broj 02-213-3/14 od 28.01. 2014. godine za pokretanje procedure o objavljivanju otvorenog međunarodnog javnog poziva za finansiranje i realizovanje završetka izgradnje Centralnog dijela Južnog krila Centralnog medicinskog bloka KC.
UO obavezuje menadžment KC da povuče tender „dok se ne obezbijedi Odluka Vlade RS o zaduživanju KC Banjaluka“.
-      10.03.2014. UO ponovo zasjeda, ali sada je na njemu prisutan i ministar zdravlja Dragan Bogdanić, koji „pojašnjenjima“ uspijeva da privoli UO da povuče svoju Odluku o povlačenju Odluke o raspisivanju tendera.

Nakon ovog akta, moglo se krenuti sa realizacijom druge faze projekta otimanja najmanje pet miliona iz budžeta RS. U toj „fazi“ planirano je da žrtveno jagnje bude Račić, koji bi ispotpisivao dokumente, omogućio prevaru, preuzeo odgovornost za kriminalni posao, a režiseri bi zaradili milione i bili potpuno čisti.

Svi događaji teku filmskom brzinom, poticani iz ministarstva zdravlja.
Tendersku dokumentaciju otkupljuje 12 firmi, od kojih dvije šalju svoje ponude:
1.       Lindner Beograd i Lindner Arnstorf (Njemačka)
2.       Aragosta Invest

Nakon toga uslijedio je uobičajeni „poslovni“ krešendo u situacijama u kojima je sve unaprijed dogovoreno, kao što je to i ovdje slučaj.

-      25. marta 2014. Aragosta šalje dopis da odustaje uz objašnjenje da bi ih projekat kreditno opteretio i ugrozio im kreditni rejting!
Potpuno nebulozno objašnjenje, jer nije riječ o toliko neozbiljnoj firmi da nisu mogli izračunati da li im se posao isplati ili ne i prije predaje dokumenata na tender. U stvari, Aragosta je prisiljena da napusti cijelu priču kako bi „Lindner Beograd i Lindner Arnstorf (Njemačka)“ dobili posao.

-      27. marta 2014. Komisija za provođenje postupka nabavke KC u izvještaju navodi da je otvorila ponudu (koja je preostala) koja je 12 030 464,97 KM bez PDV-a. Lako je uočljivo da je za više od dva miliona veća od tenderskog ograničenja

-      3.    aprila 2014. – Račić šalje Ministarstvu zdravlja Izvještaj u kojem navodi da su stigle dvije ponude, da je jedna firma odustala, da je Lindner dostavio ponudu od 12 030 464,97 KM bez PDV-a, odnosno 14 075 644, 02 KM s PDV-om (4 miliona više od maksimalnog tenderskog ograničenja, a pet od procijenjene vrijednosti posla u novembru prošle godine). Račić navodi preporuke Komisije, u skladu s onim što propisuje Zakon o javnim nabavkama u ovim situacijama, da se tender ili poništi ili da se obezbijede dodatna sredstva. Poziva se na odluku UO KC da menadžment ne potpisuje ugovor dok se ne pribavi odluka Vlade koja garantuje plaćanje.

Nakon toga u Vladi RS nastaje veliko komešanje, jer Račićevo odbijanje da potpiše Ugovor predstavlja nepremostivu prepreku za režisere prevare. Iz Ministarstva su uslijedili opetovani zahtjevi da se potpiše ugovor s Lindnerom, garnirani pritiscima i prijetnjama o smjeni.

-      29. april 2014. – KC šalje dopis (podsjećanje) Ministarstvu da se obezbijede garancije  
-      8. maja 2014. – Vlada donosi Zaključak u kojem zadužuje KC da zaključi ugovor s najpovoljnijim finansijerom i izvođačem radova za realizaciju projekta završetka izgradnje i opremanja Centralnog dijela Južnog krila Centralnog medicinskog bloka, u  kojoj se takođe navodi da će sredstva za to u iznosu 12 030 464,97 KM bez PDV-a, u 48 rata, obezbijediti u Bužetu za 2015. u okviru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite

Ovim Zaključkom Vlada RS prihvatila je štetni Ugovor i pokušala da plaćanje PDV-a prebaci na Klinički centar. Račiću nije preostalo ništa drugo, već da srbijansko-njemačku firmu obavijesti da je Vlada RS odlučila da im da posao.
-      12. maja 2014. – Račić šalje obavještenje Lindneru o izboru za najpovoljnijeg ponuđača

Nastavljaju se pritisci da se potpiše ugovor pod uslovima „Lindnera“ koji su krajnje nepovoljni za KC, ali i protivzakoniti, što Račić odbija.

U njigovom prijedlogu ugovora, zahtijeva se da se taj dokument potpiše sa firmom koju oni planiraju tek osnovati u RS, što menadžment KBC-a nije prihvatio.

Međutim, najspornije u dokumentu koji je ponudio Lindner jeste cifra od 15 miliona, na koliko su „preko noći“ procijenjeni radovi, što je novi momenat u cijeloj priči, jer cijena i prije početka radova i prije nego je bilo šta potpisano, raste za dodatna tri miliona. To bi sa PDV-om iznolilo 17,5 miliona KM.
Znači, od novembra 2013. do juna 2014. cijena radova se uvećala za fantastičnih 8,5 (osam i po) miliona maraka!!! Treba li ikakav komentar.  

Nakon što je Račić odbio da potpiše takav kriminalni dokument, pa i po cijenu da bude smijenjen, „Lindner“ iznenada pristaje na cijenu od 12 miliona maraka, a Vlada u petak 20. juna donosi Odluku da će snositi i troškove PDV-a, što znači da projekat sad zasad košta „samo“ 14 miliona, pet miliona više nego što je planirano.

Ministar Bogdanić sve vrijeme vršio je snažan pritisak i lobirao da se Račić smijeni. Pokušao je to da učini 20. juna, ali mu nije pošlo za rukom.
Račić i dalje odbija da potpiše ugovor, očito svjestan da je riječ o teškoj prevari.

Ono što je zaista bizarno, ali svjedoči o kakvom prevarantskom poslu se radi, jeste pojavljivanje vlasnika firme „Marković Invest“ iz Laktaša, na sastancima na kojima su KC i „Lindner“ pregovarali o uslovima ugovora. Marković, ni suštinski ni formalno, nema nikakve veze ni sa „Lindnerom“, ni sa KBC-om. Ali ima sa ministrom Bogdanićem, jer njegova firma rekonstruiše bazen u Banji Vrućici (Teslić), čiji je Bogdanić većinski vlasnik.

Nema dileme da je Marković taj koji bi trebao graditi Južno krilo, a ne Lindner.

Scenario je sledeći: Marković i Lindner će osnovati zajedničku firmu u RS, sa kojom bi KBC trebalo da potpiše Ugovor o izgradnji Južnog krila. To bi sve trebalo da potpiše Račić.
Rastaljivanje će ići u sladu sa procentima vlasništva u novoosnovanoj firmi. Račić će ići u zatvor. I Vuk sit i Račić pojeden.

Račić je svjestan svega ovoga i zato i odbija da potpiše sopstveni odlazak na robiju. Na taj način stavio je glavu na panj, jer testira odlučnost Režima da na ovom posliću otme (za početak) pet miliona maraka.
Do sada nisu imali milosti kada su njihovi interesi (pare) u pitanju i Račiću bi, po uhodanoj proceduri u proteklih osam godina, glava trebala biti odrubljena u narednih desetak dana. Prije toga biće žestoko napadnut u režimskim medijima, što je priprema svjetine za giljotinu.

Desi li se to, doći će do strašne bure i unutar SNSD-a i u javnosti RS. Jedino strah od novih velikih unutarstranačkih sukoba, ionako već dobro ruiniran Režim može spriječiti da Račiću skinu glavu.