среда, 25. јун 2014.

Ekskluzivno: Zdravko Cvjetinović, visoki funkcioner SNSD, kupovao stanove presuđenim narkodilerima, otplaćujući njihove kredite


piše: Slobodan Vasković

Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Uprave za indirektno oporezivanje i visoki funkcioner SNSD, kupovao je stanove presuđenim narkodilerima, otplaćujući njihove kredite.

Nedvosmileno to potvrđuju brojni dokumenti u čijem sam posjedu i koji svjedoče da je Cvjetinović bio u bliskim poslovnim i svakim drugim vezama sa međunarodnim narko kartelima.

Cvjetinović je preuzeo na sebe otplatu stambenog kredita Zlate Radovanović, koji je iznosio 120.000 KM. Cvjetinović je to učinio februara 2012. godine.

Zlata Radovanović je supruga Željka Radovanovića, šefa međunarodne kriminalne narko bande, višestruko presuđivanog na dugogodišnje zatvorske kazne. Radovanovići su iz Bijeljine, gdje je nastanjen i Cvjetinović.

„Zlata Radovanović je 3. juna 2013. godine sporazumno prihvatila krivicu i napravila nagodbu sa Sudom BiH, kojom joj je izrečena kazna od jedne godine zatvora za trgovinu narkoticima i pripadnost organizovanoj zločinačkoj grupi, koja se bavila tim nelegalnim poslom“, saopšteno mi je u Sudu BiH.

„Sparkasse“ je 09.02.2012. godine odobrila stambeni kredit Zlati Radovanović u visini od 120.000 KM, a sve je realizovano u njihovoj filijali u Bijeljini.

Ugovorom je precizirano da je sudužnik u ovoj transakciji Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direkora za carine u UIO.


Prije potpisivanja Ugovora o kreditu, Cvjetinović je trebao priložiti (u skladu sa članom 18 Ugovora), „Ovjerenu saglasnost o zapljeni po pristanku sudužnika“, što je on i učinio.
Taj dokument ovjerio je u UIO 27.01.2012. godine, nakon čega je i realizovan kredit od 120.000 KM, koji je dodijeljen Zlati Radovanović.
To praktično znači da je pristao da otplaćuje njen kredit, ukoliko to ona ne bude činila.

Zlata Radovanović uhapšena je septembra 2012. godine u akciji „Titan“, koju je vodio MUP RS protiv trgovaca narkoticima.

Tužilaštvo BiH podiglo je 24.12.2012. godine optužnicu protiv sedam osoba uhapšenih u akciji MUP-a RS kodnog naziva "Titan" koje tereti za trgovinu kokainom.
Optužnica je podignuta protiv Vlade Ilića (36), koji je ujedno označen kao organizator narko-grupe, Željka Radovanovića (39) zvanog Krečo, njegove supruge Zlate Radovanović (33), Dragiše Vasića (28), Zdravka Trifunovića (25)… Svi optuženi su iz Bijeljine.

Iz Tužilaštva BiH tada je saopšteno da optužene terete da su tokom 2012. godine na području BiH, Njemačke i drugih zemalja Evropske unije preprodavali kokain.

U okviru istrage u ovom predmetu, u dva navrata je otkriveno i zaplijenjeno više od 900 grama kokaina, čija cijena na ilegalnom narko-tržištu iznosi oko 100.000 KM.

Najbliži saradnik prvooptuženog Ilića bio je Željko Radovanović, koji se u vrijeme hapšenja nalazio na izdržavanju kazne u Kazneno-popravnom zavodu Foča, odakle je rukovodio svojom grupom dilera.

Tokom 2013. godine, proces protiv Željka Radovanovića i njegove supruge Zlate razdvojen je od onog Iliću i ostatku grupe, rečeno mi je u Sudu BiH. Njih oboje sporazumno su priznali krivicu.

“Željko Radovanović priznao je krivicu za trgovinu narkoticima i sporazumom sa Sudom BiH presuđen je na dvije godine zatvora”, saopšteno mi je u Sudu BiH.

Nakon hapšenja Cvjetinovića, Tužilaštvo BiH će sprovesti istragu i o njegovim trasnakcijama sa Zlatom Radovanović, jer je sasvim realno da je kredit od 120.000 KM u stvari bio podjela plijena u trgovini narkoticima.

Postoje dokazi da je u kamionima sa tekstilom, zbog kojih je Cvjetinović i uhapšen, švercovana droga i zlato, ali da carina BiH uopšte nije reagovala na takve informacije.    

Treba podsjetiti i da je Željko Radovanović, prije šest godina, presuđen u Srbiji (Okružni sud u Beogradu) na 13,5 godina zatvora, jer je srbijanska policija 2008. godine kod njegove grupe pronašla i zaplijenila više od 40 kilograma heroina, četiri kilograma kokaina, više falsifikovanih isprava, oružje i 210.000 evra.

Radovanović nije odležao ovu kaznu, jer je pobjegao u Republiku Srpsku.