уторак, 1. септембар 2015.

Lukač: Niz neistina koje nemaju veze sa časnim novinarskim pozivom



Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da ne spori činjenicu da je Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo optužnicu protiv njega za nanošenje lake tjelesne povrede, kvalifikovalo djelo i predložilo kaznu, te da je tu informaciju prenio izvjesni novinar bloger koji je iznio nevjerovatne neistine i uvreda koje nemaju veze sa časnim novinarskim pozivom.

"Isti bloger je uzeo sebi za pravo da bude i tužilac i sudija i da prekvalifikuje laku povredu u tešku uz salvu laži da sam teško pretukao jedno lice koje je ostalo invalid i doživio tešku frakturu lobanje, teško oštećenje oka...", istakao je Lukač povodom informacije o podizanju optužnice protiv njega za nanošenje lake tjelesne povrede, a koju su prenijeli pojedini mediji. 


Lukač je naveo da o navedenim povredama oštećenog postoji medicinska dokumentacija i nalaz vještaka i sve govore da se radi o lakšim povredama u vidu oderotina i ogrebotina, kao i da je laž da se navedeni događaj desio ispred zgrade. 


"Istina je da se meni do tada nepoznato lice starosti preko 20 godina pojavilo neposredno ispred kapije moje kuće i fizički nasrnulo na maloljetnu djecu od pet do 10 godina, njih 15-tak, koji su se igrali na dječijem igralištu, uz luđačke povike 'sve ću vas pobiti', nakon čega su djeca pobjegla na sve strane, a neka i na drvo pored igrališta na koje se posebno ustremio vrišteći na njih 'silazite dolje, sve ću vas pobiti'. 


Kada ga je moja supruga koja je bila prisutna i komšinica sa bebom u naručju upozorila da ne dira djecu i da su se uplašila, isto lice se okreće prema njima i unosi se u lice vrišteći 'šta ti hoćeš, glavu ću ti otkinuti'", naveo je Lukač. 
U tom trenutku je, istakao je on, prišao tom licu i otvorenim dlanom ga odgurnuo u namjeri da ga spriječi u očitoj namjeri da ih povrijedi, nakon čeka je došlo do guranja. 


"Tada sam to lice oborio na zemlju uz pomoć zahvata na ruci i držao ga u namjeri da ga smirim. On je pokušavao da me udari nogama i tom prilikom je došlo do povreda u vidu oderotina i ogrebotina jer je ležao na asfaltu i pokušavao se oteti iz zahvata sve vrijeme govoreći 'pusti me, sve ću ih pobiti'. 


Kada sam ga pitao koga će pobiti, ponovio je 'djecu... sve ću ih pobiti'. Pitajući ga za razlog, on je odgovorio 'tukli su mi sestru, sve ću ih pobiti'. Nakon nekoliko minuta držanja u zahvatu isti je rekao da se smirio i da neće praviti probleme, nakon čega sam ga pustio", pojasnio je Lukač. 


On je dodao da se sve desilo zbog bezazlene dječije igre u kojoj je njegovu sestru od sedam-osam godina udarilo drugo dijete od pet godina. "Nakon što mu se sestra požalila isti je uzeo pravdu u svoje ruke i krenuo da traži djecu od pet-šest godina da ih kazni na neviđen i neprimjeren nasilnički način sa ozbiljnom prijetnjom da će ih povrijediti i ubiti", rekao je Lukač. 


On je naglasio da je njegov odgovor na ovakvo ponašanje bio potpuno adekvatan. 


"I ovaj put, a i u budućnosti ako budem u prilici uvijek ću spriječiti bilo kog nasilnika da napadne i povrijedi ili zaplaši bilo čije dijete ili ženu i nikada od takvih stvari neću okrenuti glavu, bez obzira kako tužioci kvalifikovali ova djela ili kako sudije presudili u postupku i po cijenu da moram ići u zatvor zbog toga što sam samo branio djecu i žene. I na to sam spreman, ali nikad neću dozvoliti da moja ili druga djeca ne smiju izaći na ulicu i bezbrižno se igrati i svađati u svojim bezazlenim igrama a da ih ne ugrozi neki nasilnik koji smatra da ima pravo da prijeti i tuče malu djecu", istakao je Lukač u saopštenju. 


On je naveo i da su njegova supruga i komšinica, koja je bila prisutna, podnijeli krivičnu prijavu protiv D.S. zbog napada na njih i djecu, ozbiljnih prijetnji i ugrožavanje sigurnosti, o čemu Okružno tužilaštvo tek treba da se izjasni. 


"Nisam ni na koji način uticao na tužilaštvo kako da kvalifikuje ovaj slučaj ili da odustane od njega, tako neću uticati ni na Sud da li će potvrditi optužnicu. Iskreno se nadam da hoće kako bih se suočio na sudu između ostalih i sa tužiocem i da čujem njegove argumente za osudu", istakao je Lukač. 


On je naveo da je povodom informacije o podizanju optužnice protiv njega i niza iznesenih laži obavezan da se javnosti obrati saopštenjem jer nije u mogućnosti da sazove konferenciju za novinare i objasni sve činjenice u vezi sa ovim slučajem, s obzirom da se još nalazi na bolovanju zbog dvije operacije na krvnim sudovima koje je nedavno imao na VMA u Beogradu, kao posljedicu ratnih rana koje je zadobio na sarajevskom ratištu, juna 1995. godine. 


Lukač je naglasio da je saopštenje napisao kao građanin zbog istine i objektivnog informisanja, a ne kao ministar, jer se navedeni događaj desio mnogo prije njegovog postavljenja na mjesto ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske. 


"Iako se slučaj desio mnogo ranije, optužnica je podignuta sada kada sam ministar unutrašnjih poslova. Očito, Tužilaštvo hoće da se proslavi podizanjem optužnice protiv jednog ministra. Nadam se da će tako biti ažurni ubuduće i prema kriminalcima i razbojnicima koje nakon privođenja od strane policije i saslušanja odmah puštaju na slobodu ne određujući im pritvor iz samo njima poznatih razloga. Nadam se da će sve učestaliji takvi slučajevi ubrzo dobiti osudu javnosti kako se već dešava u Srbiji i širem regionu", istakao je Lukač. 


"Takođe, moram da zahvalim navedenom blogeru što je ovu informaciju objavio na dan kada sam ranjen na bihaćkom ratištu 31. avgusta 1994. godine, kao svojevrsnu čestitku, a znajući kako je dobro informisan u određenim slučajevima ne sumnjam u njegove dobre namjere i izbor ovog dana", istakao je Lukač.


(Srna)