четвртак, 9. јун 2016.

Savez solidno u Prijedoru

piše: Slobodan Vasković

Protest Saveza za promjene u Prijedoru prošao je sasvim dobro. Solidan skup u gradu u kojem Marko Pavić suvereno vlada više od decenije.

Opozicija je uspjela natjerati Režim da u ovom slučaju odustane od uobičajene retorike - optužbi za izdaju. Pavić je pokazao preveliku nervozu, a time i slabost.

Uz to je pokazao i da Prijedor smatra privatnom prćijom, što je najveći dobitak Protesta, uz činjenicu da je prvi put uopšte došlo do iskazivanja javnog nezadovoljstva politikom Marka Pavića u ovom gradu.  

Pavić konačno mora izaći sa stavom o budućnosti rudnika Ljubija, a ukoliko on bude saglasan sa onim koji protežira Vlada RS, pokazaće se da je sva njegova decenijska priča o zaštiti Prijedora bila šarena laža.

Savez za promjene treba izvući pouke iz prijedorskog okupljanja: Organizacija skupa bila je na vrlo niskom i krajnje nekvalitetnom nivou; 

Prekasno se krenulo sa pozivanjem na Proteste, bezvoljnost je dominirala na većem dijelu Regije, nedovoljno se oglašavalo u medijima, a najbolji promoteri Protesta i ovaj put su bili predstavnici Režima.

SDS je doveo najveći dio ljudi, dok su PDP i NDP potpuno podbacili.

Kako su se organizovali, može se konstatovati da je Savez odlično u Prijedoru prošao.

Savez bi konačno morao odustati od improvizacija prilikom organizacije Protesta i prestati očekivati da će na okupljanja ljude dovesti neko izvan te Koalicije.

Posebno se to odnosi na PDP i NDP, čije je prisustvo u Prjedoru bilo neznatno.

SDS mora pokazati više koordinacije i snažnije pokrenuti moćnu infrastrukturu. Posebno bi trebali imati veći upliv u medije, ali to je već utopija.

Uprkos improvizaciji, slaboj organizaciji i iskazanoj bezvoljnosti dobrog dijela stranačkih aktivista na terenu (Banjaluka, Dubica, Kostajnica, Novi Grad), Opozicija je imala solidan Protest u Prijedoru, što je po Režim veoma zabrinjavajuće. 
  
Protesta će biti još. Nezvanično se tvrdi da će ih biti u Trebinju, Istočnom Sarajevu i Bijeljini i Doboju.

Svi oni bi trebali biti mnogo bolje organizovani nego već održani u Banjaluci i Prijedoru, jer su pobrojana mjesta SDS-ova gnijezda.

Trebao bi da se održi još jedan Protest u Banjaluci, koji bi bio kruna svih ranije održanih.