понедељак, 6. фебруар 2017.

Zbogom Krle

piše: Slobodan Vasković

Krle, Zbogom.

Stari moj, da sam ti ikada rekao da će mi tvoj odlazak baš teško pasti, grohotom bi mi se nasmijao. Ako ću pošteno i ja bih to teško izgovorio.

Nakon toga kafa i poneki vinjak.

Niko nije toliko puta bio na vrhu kao ti i toliko puta pao kao ti i niko nije uspijevao da sve te padove tako dobro podnese kao ti.

Niko nije tako dobro razumio šta se dešava u “Društvu”, niko to nije tako precizno znao pojasniti i niko nije imao manje slušalaca za sve te perfektne projekcije, kao ti. 

Nije bilo do tebe, već do njihovog neznanja, straha od kvalitetnijeg, od iskričavosti tvojih ideja, snage pristupa, nepokolebljivosti; Nije bilo do tebe, već do standarda prosječnosti i ispodprosječnosti, političke alavosti i podmuklosti, onih kojima si se obraćao svojim političkim analizama i projekcijama. 

Bio si izvan i iznad sistema - odličan novinar, odličan gitarista, sasvim solidan pjevač, vanredno duhovit, brutalno iskren, najnemilosrdniji prema sebi.

Sad trebam navesti osnovne podatke o tebi od kojih nijedan ne govori ništa o tome ko si i kakav si zaista bio. I koliko si odličan bio. I koliku prazninu bi u životu imao da te nisam poznavao i imao privilegiju da se ponekad družim sa tobom.

Ali takav je red. 

Mladen Krsmanović, dugogodišnji novinar i nekadašnji generalni direktor Novinske agencije Republike Srpske “Srna", iznenada je, 05.02., preminuo u Banjaluci u 61. godini.
Mladen Krsmanović rođen je 25. aprila 1956. godine u Sarajevu.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu srpski jezik i književnost. 
Prije rata u BiH bio je novinar Radio Sarajeva, tokom rata je bio glavni i odgovorni urednik Radija RS, kao i dopisnik agencije Tanjug.