петак, 3. март 2017.

Dodik poništava Deklaraciju SNSD o samostalnosti RS i referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, kako bi pokušao skinuti sankcije SAD-a?!

piše: Slobodan Vasković

“Odustajanje SNSD-a od Deklaracije o samostalnosti RS i odustajanje od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, preduslov je da bi se uopšte moglo početi razgovarati o skidanju sankcija”, saopštili su Miloradu Dodiku njegovi lobisti koje je upregao kako bi pokušao ukinuti sankcije SAD-a.

Lobisti su mu još saopštili da to odustajanje mora biti javno, odnosno da Sabor SNSD mora poništiti Deklaraciju, a Narodna skupština RS mora poništiti Odluku o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Dodik je načelno prihvatio obe uslove, ali traži garancije, koje mu niko ne može dati.

Lobisti mu stavljaju “hladne obloge”, tvrdnjama da bi, nakon ukidanja Deklaracije i referenduma, trebalo osam do dvanaest mjeseci za ukidanje sankcija.

SAD su Dodika stavile na “Crnu listu” 17.01. ove godine zbog opstrukcije Dejtona i kršenja Ustava BiH.

Deklaracija je, 25.04.2015., usvojena jednoglasno na Saboru Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Deklaracija podrazumijeva zahtjev SNSD-a za povratak ovlašćenja Republici Srpskoj do 2017. godine, koje joj je oduzeo visoki predstavnik u BiH.

Ako do toga ne dođe, 2018. godine građani RS će glasati na obaveznom referendumu za nezavisnost RS.

U Deklaraciji se navodi da je "Republika Srpska samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obavezu, raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH".
"Pravo na samoopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma (Ustav BiH), Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske", navodi se u Deklaraciji.

Deklaracija nosi naslov "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost”.

Narodna skupština RS usvojila je Odluku o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH 15. jula 2015. godine, ali ta Odluka nikada nije objavljena u Službenom glasniku.

Dodik je zaustavio njeno objavljivanje, pravdajući se da “čeka jedinstven stav svih srpskih partija”.