уторак, 25. април 2017.

Klan matirao Dodika

piše: Slobodan Vasković

1.
Radnicima “Alumine” trebalo bi što prije saopštiti da su taoci Gordana Pavlovića “Pavgorda”, sa ogromnim šansama da, sa porodicama, postanu njegovo vlasništvo. Zajedno sa fabrikom. 

2. 
Ključni krivac za navedenu nezavidnu situaciju radnika i “Alumine” i realan gubitak ove firme, jeste Milorad Dodik, koji je pred matom u partiji šaha protiv Pavlovića.

3.
Pavlović je nadigrao Dodika kao poslednjeg pacera i sada se nalazi u strašnom naletu i prilici da pokupi sve Pione (radnike), Kraljicu (Aluminu) i konačno obori Laufera Dodika.

Pavlović nije strateg; On je izvršilac Klana, koji se nalazi izvan granica Republike Srpske. Pavlović samo pomjera figure, Klan određuje poteze.

Klan je postavio strategiju i taktiku u ovoj šahovskoj igri. Klan je dao i pare.

Dodik je smatrao da može Klan prevariti sa nekoliko pacerskih finti, ali se našao u matnoj poziciji.

Klan Dodika doživljava kao seoskog razbojnika, što je on i dokazao, gubeći dramatično u partiji “Alumina”.

4.
Da podsjetim na otvaranje i sredinu partije: Otvaranje je bilo početkom novembra 2014. kada je Dodik odobrio Plan kupovine potraživanja koje je “UKIO banka” imala od firme “Birač (u čijem sastavu je i “Alumina”), iako su ta potraživanja fiktivna.

Dodik je ustupio avion Vlade RS da se ide na pregovore u Kaunas. 

Na pregovore je išao Zoran Stevanović. Cijelu ideju osmislio je Miloš Stevanović, koji je za te usluge plaćen sa pola miliona KM.

Gordan Pavlović i njegova firma “Pavgord” je 154 miliona KM, koliko je navodno, “Ukio banka” potraživala od firme “Birač”, otkupila za 6,5 miliona evra, 20.11.2014.

Pavloviću je bilo obećano ili 50-60 miliona KM za otkupljena potraživanja ili procenat u vlasništvu “Alumine”.

5.
Središnji dio partije protekao je u zahtjevima “Pavgorda” da mu se vrate njegove pare ili da udio/procenat, a Dodik je odgovarao ignorisanjem i otklonom i od Pavlovića i Stevanovića.

Dodik je smatrao da kroz Sudove može izbaciti “Pavgorda” iz igre, matirati ga i ostaviti sa 30 miliona KM gubitka, koliko je Pavlović, nezvanično, dosad uložio/izgubio u ovom poslu. I Klan koji stoji iza njega.

U međuvremenu, “Alumina” se oporavila i počela da donosi velike prihode.

6.
Klan je shvatio da Dodik hoće da ih prevari; Razumjeli su to na vrijeme, jer “Pavgord” već dobre dvije godine širom RS bukvalno kupuje ćutanje o “Alumini”. I, ruku na srce, dosta tog Ćutanja je i kupio. Žestoko je i to platio. 

Otud sveopšta indolentnost politike i javnosti na ovaj slučaj otimanja ključne žile kucavice Zvorničke regije.

Klan je na taj način pripremao Završnicu u kojoj je namjeravao da se obračuna sa Dodikom, koji ih je u ovoj Mafijaškoj šahovskoj partiji htio prevariti.

7.
Udar Klana kreće 12.04.o.g. kada Sud u Zvorniku blokira račune “Alumine” zbog potraživanja “Pavgorda” od 154 miliona KM. 

Dodik je odgovorio Privremenom mjerom Okružnog privrednog suda u Banjaluci da se račun deblokira, ali Sud u Zvorniku se oglušio: blokadom računa on ne daje pare “Pavgordu”, već ih deponuje dok se ne završe pravosudni procesi. 

Ukoliko “Pavgord” izgubi, novac će biti vraćen “Alumini”; Ukoliko “Pavgord dobije, sve ide njemu, plus “Alumina” i radnici.

Problem je što u ovoj situaciji “Alumina staje sa radom i postaje veliki ucjenjivački kapacitet Klana i “Pavgorda”.

8.
Za početak Operacije Klan je izabrao izvrstan datum, 12.04. pred Vaskrs, kako bi dao priliku Dodiku da razmisli; Dodik ne smije (bar ne još) da ide u javne pregovore sa Klanom (tajno pokušava), pa se blokada računa nastavila.

Klan je već tada znao da ide Presuda okružnog privrednog suda u Bijeljini, da će biti negativna po “Pavgord”, ali da će, iako nepravosnažna, imati snažan uticaj i na javnost i na zvornički Sud.

Zato se u blokadu računa krenulo 12 dana ranije od bijeljinske presude, kako bi se spriječio snažan odijum javnosti i izbjeglo vrdanje Suda u Zvorniku. 

Presuda Okružnog privrednog suda u Bijeljini, donesena 24.04., ne znači ništa za Sud u Zvorniku, jer je nepravosnažna.

Blokada računa se nastavlja; Klan ima sve ključne alate u svojim rukama.

9.
Dodik ima nekoliko načina da pretrpi Mat:
-Da prihvati pregovore sa “Pavgordom” i sve ono što mu Klan/Pavlović nudi u pismu-opasnoj opomeni, što je Dodikov poraz; U toj varijanti, Klan ulazi u “Aluminu” sa 35 posto vlasništva i vrlo brzo je stavlja pod svoju kontrolu!

-Da ostavi stvari da teku ovim sadašnjim tokom, što znači da “Alumina” pada u stečaj, prestaje proizvodnja, hiljade radnika ostaje na ulici; Zvornik i Milići na ivici smrti, što je Dodikov poraz. A Klan opet uzima “Aluminu”.

-Da “Pavgordu” isplati svih 154 miliona, što je nezamislivo.

-Da krene otvoreno na “Pavgorda” institucijama, što je preopasna situacija za njega, jer Klan koji stoji iza Pavlovića je izuzetno moćan i izuzetno brutalan. Dodik gubi i u ovoj varijanti, a sve blokade “Alumine” ostaju.

Ukoliko bi Dodik nasiljem nad Sudom pokušao odblokirati račune “Alumine”, bilo bi to rušenje pravnog poretka sa nesagledivim posledicama i Dodi opet gubi.  

-Jedina minorna šansa je da se nešto može uraditi konačnim/hitnim procesuiranjem Izvještaja o počinjenim krivičnim djelima u “Birču”, brojnim i brzim akcijama protiv glavnih aktera (Litvanci su nedostupni, ali domaći nisu) koji su ukrali milijardu maraka (u režiji Litvanaca); Krivična prijava stoji u ladici godinama i to po naređenju Dodika. 

Ova šansa je toliko mala da je u domenu teoretske.

9.  
Da bi Dodik bio doveden u matnu poziciju, Klan je morao imati insajdere u njegovim redovima. 

I imao ih je i, kako se šahovska partija razvila, jasno je da ih je Klan odlično platio. Insajderi su im predali cijeli Dodikov plan, tako da je Klan lako dobio završnicu, odnio ključne figure i Laufera stavio u izgubljenu situaciju.

Don Vito je za Klan perfektno odigrao svoj potez.

Insajderi su prodali i Republiku Srpsku, servirajući na tacni Klanu “Aluminu” i njene milione, ali to je toliko očekivano, da nije nešto posebno ni za istaći.

Dodikov Režim i živi od prodaje interesa i resursa RS već 11 godina. 

Posebno je pitanje koliko je velik broj funkcionera iz institucija RS koje Klan ima pod punom kontrolom?! A veliki je, izvjesno.

10.
U ovom trenutku svi kečevi su u rukama Klana/Pavlovića; Jedina njihova donekle slaba tačka je Stevanović, koji je načelnik Zvornika i nalazi se na brisanom prostoru, ali on je u cijeloj priči tek potrošna roba. Kao i radnici “Alumine”.

11.
Klan/Pavlović strpljivo čekaju. Da Dodik preda partiju. Možda mu je dozvoljeno jedino da izabere način predaje. Ništa više od toga.

Svaki drugi ishod, kako danas stvari stoje, bio bi ravan Čudu!

12.
Radnici “Alumine” žrtva su Pohlepe; Primarno Dodikove. Što to prije shvate, znaće gdje je adresa na kojoj im je spaljena budućnost.

Svi oni, njih 1.400 radnika fabrike, plus 2.000 koji indirektno žive od nje, zajedno sa “Aluminom”, koštali su 6,5 miliona evra.

Rob je bio mnogo skuplji u 18. i 19. vijeku. Inflacija je učinila svoje.

13.
Nakon Dodikove oktobarske izborne pobjede, zasnovane na lažnom referendumu, objavio sam tekst sa naslovom - porukom: “Vi ste njima oprostili, oni Vama sigurno neće”. 

I nisu, a najgore tek slijedi!