среда, 28. јун 2017.

Koncept otimanja “Alumine” pred propašću; Klan mijenja pristup

piše: Slobodan Vasković
Pokušaj kriminalnog preuzimanja firme “Alumina”, u režiji Klana, čiji se kraci u RS jasno vide u politici, pravosuđu i brojnim drugim institucijama, je značajno usporen, ne i skroz neutralisan.

Čak je Okružno tužilaštvo Bijeljina podiglo optužnicu protiv određenog broja lica, koja se dovode u vezu sa ranijim pljačkama FG “Birač”, dok su ovom firmom harali Vadimir Romanovi, njegovi litvanski mafijaši i ovdašnji saradnici.

Teško da bi podizanja optužnice bilo bez pritiska javnosti, primarno medija, i insistiranja na kriminalnosti aktuelnih postupaka, kojima se pokušala oteti “Alumina”; Akteri su gotovo isti oni koji su do kraja 2012. godine uspjeli iz FG “Birač” nezakonito izvući milijardu maraka.  

Optužnica je podignuta (Okružno tužilaštvo Bijeljina), čeka se njeno potvrđivanje, ali ostaje činjenica da institucije i BiH i RS i dalje djeluju pretromo, nevoljno i da samo silom prilika otaljavaju svoj posao, što Klanu i njihovim vojnicima i dalje daje šansu da nanose štetu zvorničkoj firmi; Iako su iz ofanzive prešli u defanzivu, ne prestaju sa pokušajima da se dokopaju “Alumine”.

Notorno je da Visoki sudski i tužilački savjet BiH, pored jasnih dokaza da je sudija Osnovnog suda u Zvorniku Jelena Todorović načinila bezbroj kriminalnih postupaka u vezi sa blokadom računa “Alumine”, ništa ne preduzima protiv nje, a kako stvari stoje nema namjeru ni reagovati.

Ista konstatacija se odnosi i na nadležna Tužilaštva, koja nikako da reaguju na aktuelne događaje i počnu sa sistematskim odmotavanjem kriminalnog klupka, čije su niti zamalo zadavile cijelu zvorničku regiju.

Nečinjenjem se jedino čini usluga kriminalcima koji pokušavaju oteti firmu i na taj način se postaje njihovim saučesnikom.

Status quo u funkciji Klana
Trenutno stanje stvari kaže da Todorovićeva pokušava na svaki način predmet “Alumina” hibernirati.

Raskrinkana kao rekorder kriminalnih radnji koje je moguće uraditi u jednom izvršnom predmetu, Todorovićeva sada igra igru - održati status quo - što “Alumini” omogućava da radi, ali i Klanu daje šansu da je se dočepa.

To je vrlo loša situacija, posebno što ostale institucije ne reaguju, iako je jasno da ne postoji nijedna njena radnja u ovom izvršnom postupku koja je urađena u skladu sa zakonima RS/BiH.

“Inovativnost” Todorovićeve, kao i neznanje, su ultimativni; Nakon što je postalo jasno da ne može ponovo blokirati račune “Alumine”, posegnula je za sredstvima koja maju veze sa svim, sem sa pravom: Proslijedila je “Alumini” dopis firme “Pavgord” (vlasnika Gordana Pavlovića, preko kojeg je Klan htio oteti zvorničko preduzeće), u kojem se navodi da “Pavgord nastavlja izvršni postupak protiv Alumine i to prodajom nepokretnosti i pokretnih stvari Alumine”. 

Umjesto da donese adekvatnu sudsku odluku i po ovom pitanju, ali i po žalbi “Alumine” na aprilsku blokadu računa, Todorovićeva pribjegava “solomonskim” rješenjima: Niti je zvanično obustavila izvršenje na računima, niti ga je nastavila!? 

Zbunjujuće djeluje, ali samo za one koji i dalje vjeruju da Todorovićeva ne radi po uputama Klana.

Pokušaj prikrivanja
Ono što je zaista u domenu “vjerovali ili ne” kategorije, jeste njen zahtjev Bankama, kod kojih “Alumina” ima transakcione račune, da joj vrate dokumentaciju kojom je, 12.04.2017. godine, naložila istim tim bankama blokadu računa “Alumine”!!! 

Teško objašnjiv potez, čiji cilj može jedino biti svjesno prikrivanje kriminalnih posledica njenih nezakonitih postupaka!

Todorovićeva, (koja će u istoriji pravosuđa ostati zabilježena kao sudija koja je račun fabrike blokirala po osnovu zaloga, što je apsolutno jedinstvena odluka u Svijetu), obesmislila je svojim potezima bankarski sistem, obesmislila je pravnu sigurnost: zaloga je, kako proističe iz njenih odluka, postala najznačajnije sredstvo platnog prometa…. 

Kakva mjenica, kakve izvršne presude, kakvi bakrači… Zaloga je zakon. 

Ovakvu glupost neće, bez dileme, ponoviti ni najneobrazovaniji sudija u narednom milenijumu, u ovom dijelu svijeta, ali ostaje činjenica da je Todorovićeva to već počinila i nanijela ogromnu štetu. Kao što je blokirala račune “Alumine” na 155 miliona KM, a onda zatražila vještačenje “visine” tog nepostojećeg duga; Praktično je zatražila vještačenje vlastite odluke. 

Nikome više nije jasno šta Todorovićka vještači, koji dug sada vještači, kad je prilikom blokade “Alumine” bila sigurna da je to 155 miliona KM?!

Najspornije od svega je što je Todorovićeva još uvijek u sudijskoj funkciji.

Koncept otimanja pred propašću
Todorovićeva, izvan svake razumne sumnje, svojim postupcima pokušava stvoriti prostor za novu ujdurmu protiv “Alumine”; Realizaciju ideje Pavlovića i njegovog “političkog krila” Zorana Stevanovića, načelnika Zvornika, da, preko sudskih izvršitelja, zaplijene postrojenja “Alumine”, nepokretnosti - zgrade i zemljište.

Nakon toga bi sve to “iznajmljivali” Alumini….

Osnovni problem i za ovu varijantu je što Todorovićeva mora prvo da odluči o prigovoru “Alumine”, podnesenom još u aprilu, na njenu odluku o blokadi računa, a kada odluči predmet ide iz njenih ruku i ona gubi kontrolu nad njim. 

Kada bi, nekim čudom, uspjela da donese odluku da se plijene pokretne i nepokretne stvari, to bi značilo da izvršitelji i policija treba da uđu u “Aluminu” i otimaju mašine i alate iz ruku radnika… 

Teško je zamislivo da će radnici ćutati i gledati kako im Pavlović i Stevanović otimaju hljeb iz ruku…

Nakon svega jasno je da je koncept otimanja “Alumine”, koji su sprovodili Zoran Stevanović i Gordan Pavlović, uz asistenciju Slavice Tadić, predsjednice Osnovnog suda u Zvorniku, i sudinice Todorović, pred propašću. 

Otimači su uložili ogroman novac, a sve ukazuje da bi mogli ostati “kratkih rukava”. Neko te pare mora Klanu vratiti…