недеља, 12. новембар 2017.

SPECIJALNA BIBLIOTEKA ZA SLIJEPA I SLABOVIDA LICA: Da li je direktor izabran po stranačkoj liniji?


Prema izvorima Žurnala, Radinović je ostao na direktorskoj poziciji jer je član Socijalističke partije, članice vladajuće koalicije na entitetskom nivou. Također tvrde da je njegovo imenovanje direktno pogurao visoki funkcioner te stranke Nedeljko Milaković




Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske došla je u žižu javnosti nakon što je na mjesto direktora, po drugi put, imenovan Želimir Radinović, diplomirani novinar, nekadašnji honorarni saradnik banjalučkih „Nezavisnih novina“. 

Prema izvorima Žurnala, Radinović je ostao na direktorskoj poziciji jer je član Socijalističke partije, članice vladajuće koalicije na entitetskom nivou. 

Također tvrde da je njegovo imenovanje direktno  pogurao visoki funkcioner te stranke Nedeljko Milaković, ali i Dalibor Đekić, šef kabineta ministra industrije i energetike. Isti izvori tvrde da je Radinović i prvi put, 2013. godine, na mjesto direktora Specijalne biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske imenovan po partijskoj liniji. Još ističu da je odgovorni  službenik za sprovođenje konkursne procedure, u ime Ministarstva prosvjete i kulture RS, bila Dina Zorić, koja je navodno u rodbinskoj vezi sa Radinovićem.

RAD U KARAVANU
Radinović je, tvrde ti izvori, diplomirani novinar, koji je prvi radni odnos zasnovao 2011. u Turističkoj agenciji “Karavan internacional”, koja ima sjedište u Novom Pazaru, a posjeduje ispostavu u Banjaluci. 

Radinović je na dan objavljivanja konkursa, 6. juna ove godine, imao šest godina, šest mjeseci i šest dana radnog staža, a u oblasti kulture radnog iskustva četiri godine, jedan mjesec i šest dana. U konkursu je navedeno da kandidat za direktora treba da ima najmanje pet godina iskustva u oblasti kulture, a da se Radinovićev rad u agenciji “Karavan internacional” u periodu od 1. januara do 30. aprila 2013. godine, ne može  tretirati kao radno iskustvo u oblasti kulture. 

Na sajtu te agencije navodi se da je “Karavan internacional” “receptivna agencija”, koja se bavi rezervacijom smještaja, putnim osiguranjem i putnim turizmom.
Glavni protivkandidat Radinoviću bio je Saša Grbić, profesor srpskog jezika i književnosti iz Banjaluke. Grbić je slijepa i slabovidna osoba, a njegovu kandidaturu za direktora imao je preporuku Saveza slijepih lica Republike Srpske, koju je potpisao predsjednik tog udruženja Branko Suzić. 

Grbić je u rad JU Specijalna biblioteka za slijepa i slabovidna lica Republike Srpske uključen od njenog samog osnivanja i tokom cijelog tog perioda je bio član, pa i predsjednik Upravnog odbora ove institucije. Još se tvrdi da Grbić poznaje brajevo pismo, proces proizvodnje brajevih, zvučnih i digitalnih knjiga, te da od 2011. radi u Centru za podršku studentima sa invaliditetom Univerziteta u Banjaluci.
Na konkurs se prijavila još jedna osoba - Zoran Kisić iz Nevesinja, diplomirani komparativist i bibliotekar.

Cijeli slučaj, prema istim izvorima, sporan zbog toga što je dovedena u pitanje i odredba Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima (član 12, stav 3), kojim je propisano da , ukoliko prvi kanditat sa rang liste ne može biti imenovan iz nekog razloga, a u ovom slučaju potencira se na pet godina radnog iskustva u oblasti kuture, razmatraju se sledeći kandidati na rang listi. 

RAZMJENJIVAO UČENIKE
Želimir Radinović demantuje sve tvrdnje da je njegovo imenovanje nezakonito i da je na tu poziciju proguran po partijskoj liniji. 

On je za Žurnal rekao da posjeduje potvrdu da je agencija “Karavan internacional” specijalizovana za “programe međunarodne razmjene učenika i studenata i da je na tim poslovima ostvario radni staž od dvije godine i četiri mjeseca, na poslovima iz oblasti kulture”. Uz četiri godine direktorskog mandata u Specijalnoj biblioteci za slijepa i slabovida lica to mu je osiguralo više od šest godina radnog staža u oblasti kulture. On je još kazao da je u Pozorištu mladih “DIS” iz Banjaluke radio na organizaciji pozorišnih predstava, te da je postigao značajne rezultate od kako je na čelu Bibioteke. 

Smatra da je njegovo imenovanje na direktorsku poziciju bespotrebno problematizovano, a demantuje da je u bilo kakvim rodbinskim vezama Dinom Zorić, službenicom iz Ministarstva prosvjete. 

Saša Grbić nije za Žurnal želio da komentariše izbor direktora, kao ni Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih lica RS, koji nam je rekao da uopšte nije upoznat sa ovim slučajem.


Na kraju, jedina sporna u cijelom slučaju je agencija “Karneval internacional”, odnosno pitanje da li je Radinović u njoj mogao steći iskustvo iz oblasti kulture, kako tvrdi, ili je riječ o formalnoj preporuci čiji sadržaj je teško provjerljiv.