недеља, 1. април 2018.

Okružno tužilaštvo Banjaluka protiv Majke Staratelja - Iskonstruisane i beskrupulozne optužbe za otmicu

piše: Slobodan Vasković

Prije godinu dana objavio sam tekst “Najmračniji ciljevi: Vera Sladojević pokušala da otme dijete od Majke staratelja” (vidi dodatak) u kojem sam naveo da tadašnja direktorica Centra za socijalni rad Banjaluka Vera Sladojević pokušava da otme dijete od Majke - staratelja, iako je posjedovala sve dokaze da bi Dijete moglo biti žrtva devijantnog ponašanja Oca.

Imena članova Porodice nisam tada objavio, a neću ni sada, kako bi ih zaštitio, a prije svega kako bih zaštitio Dijete.

Šta se u međuvremenu desilo?  

Majka, koja je staratelj djeteta, visokoobrazovana Osoba, bila je na višemjesečnoj specijalizaciji u Austriji. Sa sobom je, kao jedini staratelj, povela i Dijete, pri tom obezbijedivši potpunu dokumentaciju za odlazak Djeteta u inostranstvo.

Majku su pokušali optužiti da je Otela Dijete, prijavili je vlastima Austrije, ali je Sud u Beču, nakon sprovedenog postupka, utvrdio da su te optužbe najobičnija laž. O čemu postoji sva relevantna dokumentacija i presude austrijskih sudova.

Majka i Dijete su se vratili u Republiku Srpsku, što je dodatni dokaz da Majka nije namjeravala da otme Dijete, jer da jeste ne bi se vraćala.

Međutim, sada Okružno tužilaštvo Banjaluka pokušava da Majku ponovo optuži za Otmicu!!! 

Na taj način Tužilaštvo pokušava da Jedinog Staratelja Djeteta pretvori u Otmičara: Ukoliko bi se to desilo, Dijete bi, potencijalno, bilo prepušteno Centru za socijalni rad!

Tako bi Dijete bilo Oteto od Majke i njegova sudbina postala krajnje neizvjesna. 

Neshvatljivo je da Okružno tužilaštvo, kao i ostale nadležne institucije, poput Ministarstva zdravlja RS, čine ovakve stvari, svjesno dovodeći u opasnost sudbinu Djeteta. I cijele njegove porodice, koja pokušava da ga zaštiti.

U nastavku objavljujem Pismo porodice, sa nizom dokumenata. 

Institucionalno otimanje djece – slučaj Austrija

Kriminalna grupa je pokušala oteti dijete na pravdi Boga i zakona, iskoristivši privremeni službeni odlazak majke u inostranstvo (kao jedini staratelj, dijete je sa svom zakonitom dokumentacijom povela sa sobom). 



Samo što je utihno slučaj "Kanada" (nadamo se da nisu utihnula i sirota dječica), o kojoj javnost više niko ne obavještava, Tužilaštvo je pod okriljem glavnog tužioca pustilo "probni balon" i počelo postepeno oslobađati smijenjeno odgovorno lice (Veru Sladojević) krivične odgovornosti. Zato sigurno imaju razloga, jer Vera nije jedina u tim monstruoznim poslovima, ona je zapravo revnosni izvršilac zadanog i oni očito znaju zašto sa njom moraju oprezno. Javnost je ostala u čudu. Mogla je tako kriminalna grupa, jer je roditelje sirote djece pokrila crna zemlja i nikoga nema da za njih založi svoj život. 

Sada im je kost u grlu slučaj "Austrija". Kriminalna grupa je pokušala oteti dijete na pravdi Boga i zakona, iskoristivši privremeni službeni odlazak majke u inostranstvo (kao jedini staratelj, dijete je sa svom zakonitom dokumentacijom povela sa sobom). Kada nisu uspjeli dijete oteti od majke, jedinog staratelja (Austrija je pravna država i odbila je njihove najprljavije manipulacije), krenuli su sa opcijom B - da preimenuju jedinog staratelja u otmičara sopstvenog djeteta i da se tako domognu djeteta. Smatraju da, ako nisu uspjeli u Austriji, uspjeće ovdje, na ovaj ili onaj način.

Najprije je okružni tužilac Saša Labotić izdao "Naredbu o nesprovođju istrage" br. T13 0 KTA 0029450 16, gdje se navodi da se neće sprovoditi istraga protiv Centra za socijalni rad i prijavljenih odgovornih lica. Nije smatrao za potrebnim ni saslušati svjedoka koji je imao itekako šta da kaže - da su porodici tražili novac, a kada je porodica to odbila, skrojili su plan da otmu dijete. 



Iza gnusnih nečastivosti svoju "čast" je odlučno založio glavni okružni javni tužilac Želimir Lepir. 



Da je obrazovan g. Lepir i da ima obraza, znao bi da je Bog sa pravednima, a ne sa silnima. Za Lepira "SILNOG" ništa ne predstavlja Vrhovni sud Austrije. Lepir "SILNI" se nije ni osvrnuo na presude Republike Austrije br. 4 PS 5/17z-20 od 16.03.2017. godine (Bezirksgericht Innere Stadt Wien), br. 42 R 165/17a od 02.05.2017. godine (Landesgericht für ZRS Wien). Šta je Vrhovni sud Austrije za Želimira Lepira, jer on gazduje zakonima i to je njegova neprikosnovena ćaćevina, 1/1.  Porodica svakako pripada manjinskom narodu, a to su za Lepira, ionako, građani drugog reda. 

Na kakva se prava i zakone oni pozivaju, odlučan je Lepir. Znaju li oni uopšte ko je Lepir i KAKVU MOĆ IMA? 

Želimir Lepir je naoštrio svoje mišiće za male i nejake. Moćno, nema šta!

Predmet je razdjeljen na tužioce kako bi se mogli pozvati da nisu imali svu dokumentaciju. Neka sva javnost i pravnici ovoga svijeta vide koje su manipualcije na djelu.
Nije, gospodine Lepir, naše unuče sastavljeno iz dijelova. Kriminalna grupa koja se zataškava htijela je cijelog da ga otme.

Dijete je veoma obrazovano i napredno, govori strane jezike (moglo bi se uklopiti i adaptirati na bilo koji kontinent na kugli zemaljskoj), te su procijenili da bi ga mogli dobro unovčiti – možda i više no što su mogli iznuditi od porodice. 

Zato je porodica zatražila odgovor od glavnog tužioca g. Lepira i poručila da oni nemaju unučića za zadovoljavanje bolesnih potreba nastranih ljudi. Zašto je Centru za socijalni rad Banja Luka trebalo dijete i šta bi sa njim uradili? 






Sprega Centar za socijalni rad BL, Ministarstvo zdravlja, Gradska uprava (iz prošlog mandata)-Ministarstvo uprave, Okružno tužilaštvo predstavlja dobro uigranu mašineriju. Jasno je da imaju "timove" koji su specijalizovani za uništavanje djece i omladine svih uzrasta. Pa, tako postoji "tim za otimanje i prodavanje novorođenčadi", "tim za drogiranje i silovanje", "tim za psihičko zlostavljanje roditelja (najčešće majki)", "tim koji djeluje iz pozadine, ne ostavljajući tragove na papiru", "tim za finansiranje Sodome i Gomore", "tim za falsifikovanje dokumentacije", "tim za lobiranje", "tim za ubistva neistomišljenika i boraca za pravdu"... 

Uz "bijelu kugu" koja odavno hara i egzodus mladih, koji se ne okreću za sobom kada odu, navedena sprega je siguran put za gašenje "aparata" koji vještački održavaju život naroda. Kome je to cilj – vrijeme će pokazati.

Pontije Pilat bio je veoma mudar. Znajući da smo slučaj prijavili SIPI, čini još gnusnije manipulacije. Kriminal je preimenovan u žrtvu i obratno, te je naredjeno da se majka (jedini staratelj djeteta) sasluša po čl.185 KZRS kao da je otmičar. Mudro nema šta! 
Već su ranije pali u pokušaju otimanja pred Austrijskim pravosuđem, jer u obrascu "Lice ili institucija koja podnosi zahtjev (koji su vršili pravo na staranje prije odvođenja ili zadržavanja)" perfidno su propustili da navedu da je majka jedini staratelj, pokušavši da obmanu austrijsko pravosuđe.



ŠTA SU NAMJERAVALI URADITI SA DJETETOM?



Zato je pravosuđe Republike Austrije osujetio namjere kriminalnog lanca. Svojim presudama, Austrijsko pravosuđe je spasilo dijete iz kandži opasne kriminalne mafije.

Očekivala je porodica dalje prljave igre i da će kriminalni lanac tražiti razne načine da se izvuku, ali da će tako biti gnusne, to ni u snu nije sanjala. 

To je novi pokušaj da se domognu djeteta, jer su oca zloupotrijebili i obezbijedili potpis, nastavljajući trasirati put, a u cilju da se kriminalni lanac domogne djeteta. Istovremeno misle da će sa sebe skinuti sumnju i zataškati svoje kriminalne radnje.

Porodica još nema informaciju koji je tužilac donio nalog da "isprepada" majku. Sram ga bilo! Zatražili su od Lepira shodno Zakonu o slobodi pristupa informacija ime i prezime, ali ga do današnjeg dana nisu dobili. Čim g. Lepir dostavi tu informaciju, upoznaćemo javnost.



Čudno uručenje poziva
Taj tužilac kojem još ne znaju ime, pokušavajući da "napakuje" majci (da preimenuju jedinog staratelja u otmičara sopstvenog djeteta) osumnjičio je sebe, dokazajući time da je jedan od učesnika u kriminalnom lancu. Perfidno je poslao policajca da "špelja" oko vrata majke i djeteta, kada ona nije tu, da bi imao razlog da pošalje policiju sa ciljem uručenja poziva. Zamislite, dolazi policajac da "najavi" uručenje poziva, jer ne može odmah da ga uruči pošto navodno nema potpisa i pečata i najavljuje uručenje za drugi dan.  Interesantno je da, prije toga, u dva navrata neko uklanja ime i prezime sa poštanskog sandučića majke. Vjerovatno je špeljao i tražio razloge navodne nemogućnosti isporučenja poziva, kako bi sledeći korak vjerovatno bio da se pošalje policija za "privođenje majke" i uručenje poziva. 


U svojoj beskurpuloznosti, taj NN tužilac demonstrira moć - o kojoj je govorio ranije advokat i savjetovao da ih ne prijavljujemo, "da imaju silu, moć i novac i da nemamo nikakve šanse, te da je najbolje za nas da platimo i da ćutimo".

Najmonstruoznije je to što se tužilac poziva na kriminalnu odluku Centra za socijalni rad br. 02-UP/I-60253-126/15VI od 21.03.2016. godine,  koju je samovoljno potpisala Vera Sladojević (bivše odgovorno lice Centra za socijalni rad Banja Luka) bez sprovodjenja zakonske procedure, sa advokatom,  koji nije imao ovlaštenja, bez saslušanja svjedoka, i bez dostavljanja navedenog rješenja majci u postupku. (Dokazi dostavljeni SIPI)
I nakon smjenjivanja Vere Sladojević, Centar za socijalni rad Banja Luka i dalje krije dokumentaciju o postupku donošenja kriminalnog rješenja, o čemu je obaviješteno Okružno tužilaštvo Banja Luka. 
Sada očekujemo da će g. Lepir izjaviti da se to rješenje nalazi kod nekog trećeg okružnog tužioca, kome je dodijeljen taj dio predmeta i "da je i to u djelovima". 

Vjerujemo da će jednoga dana kada pravda stigne, ta patrola koju je planirao poslati za majku, jednog dana doći po njega i odvesti ga sa lisicama na rukama.

Evidentno je da kriminalna grupa izbezumljeno pokušava da zataška svoje radnje, pogotovo što paralelno istragu vrši i SIPA (kojoj su dostavljeni dokumentacija i dokazi).

Kada nam je advokat zatražio novac da platimo i da tako spasimo unuče od pedofilsko-kriminalne mafije, rekao je da je to jedini način. Kada smo rekli da ćemo taj kriminal prijaviti, rekao je da nemamo nikakve šanse, jer imaju moć i novac, nalaze se na visokim funkcijama i u pravosuđu. Platite, riješite svoj problem i ćutite, rekao je. Osudili smo takav gnusni pokušaj i krenuli u borbu sa opakom i opasnom mafijom. Najopasniji je onaj "tim", koji sjedi u pozadini i ne ostavlja tragove na papiru. 
Poručili su da će nas rasvijetliti. Porodicu nisu zaplašili. Boriće se sa njima po cijenu svojih života, jasna je porodica.

Iz sumnjivog kriminalnog lanca, lako ih je prepoznati. POZNAĆE SE PO ODLUKAMA SVOJIM. 

Sa svojom tragi-komičnom odlukom br.  11 0 U 019372 16 U od  26.04.2017, posebno se ističe sudija Darko Stamenić sa svojim "raznoraznim razlozima". 
Kakvi su to „raznorazni“ razlozi, kakvo je to obrazloženje presude? Može li se na ovakvom rječniku obrazloženja zasnivati zakonita presuda suda? 

Vjerujem da prevodilac nije uspio prevesti ovaj jezički biser "raznorazni razlozi" sudije Darke Stamenića, obzirom da je ova odluka bila pripremana da se ekspresno dostavi austrijskom pravosuđu. Naravno, Vrhovni sud Austrije, Darkine pravne gluposti niti je razumio, niti ih je uzeo u obzir.

Žalosno je na koga je spalo naše pravosuđe.

U kompletnom ovom slučaju, ne možemo a da ne navedemo i jedan svijetli izuzetak – visokomoralnog sudiju Bojović Duška, koji je utvrdio propuste u radu Ministarstva uprave i Centra za socijalni rad Banja Luka i koji je stao iza svog ugleda, pravde i časti.


Bez obzira što ova odluka za kriminalnu grupu nije ništa značila, itekako ju je uobzirilo pravosuđe Austrije prilikom spašavanja djeteta.

Porodica će istrajati u borbi. Polako, ali sigurno, SVE će biti na uvidu javnosti.
(Nastaviće se)

Najmračniji ciljevi: Vera Sladojević pokušala da otme dijete od Majke staratelja (13.03.2017.)

piše: Sobodan Vasković

Imena u ovom tekstu neću navoditi, kako bih zaštitio Dijete koje je je u centru priče, njegovu Majku, porodicu, a za  sve navode koje ću iznijeti posjedujem dokumente i svjedočenja. Takođe ističem da bi bilo neophodno da u Centar za socijalni rad najhitnije moguće uđe jedna od Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, jer postoje brojne indicije/dokumenti/svjedočenja da je direktorica Centra za socijalni rad Vera Sladojević počinila/omogućila niz teških krivičnih djela protiv djece, čak i onih koja se mogu okarakterisati kao najmonstruozniji delikti.

U tekstu koji slijedi Porodicu i Dijete, koje im je Vera Sladojević bukvalno pokušala oteti kako bi ga prepustila ocu “devijantnog ponašanja”, označiću sa NN, kako bi ih zaštitio. Želim istaći da je porodica na vrijeme uočila “devijantno ponašanje”, tako da djetetu, srećom, nije nanesena bol i spriječeno je uništenje tog mladog života. 

Novac
Vera Sladojević je od NN Porodice zatražila novac kako bi donijela odluku koja je u skladu sa zakonom, a koja je značila da se NN Majci dodijeli maloljetno dijete, jer je uočeno “devijantno ponašanje“ oca prema njemu. 

Porodica NN je odbila dati novac, jer posjeduju sve dokaze da je dijete moglo biti žrtva “devijantnog ponašanja” oca, nakon čega je njihov život direktorica Sladojević pretvorila u pakao.

Odlučila se za demonstraciju sile i moći, ubijeđena da je jedan dopis sa njenim potpisom zamjena za zakon, odnosno iznad zakona.  

Vera Sladojević
“U Centru za socijalni rad Banja Luka, na čelu sa Verom Sladojević dešavaju se monstruozne stvari, zbog čega bi trebalo da se pobuni cjelokupna javost, imajući na umu da se nikada ne zna čije dijete može ostati siroče i tako postati žrtva u rukama monstruznih ljudi koji će pod velom tajne i frazom ‘najboljeg interesa djeteta’ uništavati živote baš te djece koju treba da štite”, navodi porodica NN, ističući da osim njih, postoji još nekoliko slučajeva u kojima je Vera Sladojević ne samo pokušala, već i uspjela oteti djecu od majki.

Zbog ovih navoda, nužna je najhitnija istraga, jer je užasavajuće da bilo ko, ma kako se on zvao, dovodi sigurnost djece u pitanje i možda ih čak izlaže predatorima i njihovim bolesnim, kriminalnim sklonostima.

Vera Sladojević, odgovorno lice Centra za socijalni rad Banja Luka, poznata po slučaju „Kanada“ , odnosno, u bukvalnom smislu te riječi, davanju djece na usvajanje po skraćenim procedurama, te iskorištavanju djece invalida za svoje predizborne ciljeve, pogazila je sve zakonske norme.

Pokušaj otimanja Djeteta od Majke
Sladojević je pokušala da otme Dijete kršeći zakon i obespravljujući NN Majku Djeteta, izdajući Rješenje br. 02-UP/I-60253-126/15 VI od 21.03.2016. godine, koje je poslužilo za optužbu da je Majka iz NN porodice izvršila otmicu sopstvenog djeteta, nad kojim samo ona ima starateljstvo.

Najstrašnije od svega je što je u toku postupka, imenovana imala svesrdnu podršku Ministarstva zdravlja Republike Srpske i najodgovornijeg lica u toj instituciji.

Ukratko, Sladojevićeva je falsifikatima, prikrivanjem dokumenata i sličnim radnjama pokušala da Ocu “devijantnog ponašanja” dozvoli nasamo kontakt sa maloljetnim djetetom bez prisustva Majke, iako je važeći Sporazumom “definisao način održavanja kontakta, a kojim ocu djeteta nije dozvoljeno ostvarivanje kontakta nasamo”.

Uprkos tome, Sladojevićeva je tokom prošle godine, a nastavila je to i ove, u niz navrata, i koristeći svoje političke veze pokušala da ovaj Sporazum, zakonski utemeljen, poništi.

Za tu svoju kriminalnu rabotu imala je i vještakinju T. D. koja je potpisala naručeno „stručno“ mišljenje, a koja kasnije nije smjela da dođe na Sud da brani svoj nalaz, što je bila dužna po zakonu. Tako nezavršen i nezakonit „posao“ poslužilo je za dalje ostvarenje njenih mračnih ciljeva.

Ignorisanje stručnih lica
Sladojevićeva je usko sarađivala sa ocem djeteta, kome zbog devijantnog ponašanja nije bilo dozvoljeno da ostane ni na trenutak nasamo sa djetetom; O njihovoj bliskosti svjedoče fotografije koje posjedujem, a ne objavljujem iz razumljivih razloga. 

Sladojevićeva je tokom postupka, koji se ticao NN porodice i njihovog djeteta, odbijala da sasluša svjedoke, odbila vještačenje uglednih dugogodišnjih stručnjaka, profesora A.M. i R. K., prema čijem mišljenju se “ocu djeteta ne bi smjelo povjeriti dijete niti jednog trenutka nasamo. Svako ko bi drugačije odlučio, bez obzira koje je struke i koja mu je uloga, bio bi saučesnik, pomagač ili podstrekač teškog krivičnog djela i sve bi uradio na štetu djeteta po njegovo zdravlje i psihu (zapisnik br. 02-UP/I-60253-126/15 VI od 24.11.2015. godine)”.

Navedena je kršila pravila postupka i bez znanja Majke djeteta i provedenog postupka izdala rješenje koje je za dijete moglo imati nesagledive posljedice. 

U nezakonitom rješenju iznijela je niz gnusnih laži i falsifikata, među kojima i da je pozivala Majku da, u svom prisustvu, dozvoli Ocu da vidi dijete i da je to Majka odbila.

“Na traženje dokaza o tome da dostavi dokumentaciju i da dokaže svoje tvrdnje da je pozivala majku djeteta (dopis od 20.05.2016. god., urgencija od 03.06.2016.god, zahtjev od 09.06.2016.god) Sladojevićka se oglušila i nema odgovora”, tvrde u NN Porodici.

Sud utvrdio nezakonitosti Sladojevićeve, ali ona je nastavila sa pokušajem otmice djeteta
Sud je utvrdio povrede pravila postupka i Presudom br. 11 0 U 018071 16 U od 14.11.2016. godine, poništio rezultate njenih perfidnih manipulacija. 

Na taj način je  zaustavljena  u namjeri da izdejstvuje kažnjavanje Majke djeteta: Cilj joj je bio da Tužilaštvo pokrene krivičnu odgovornost Majke, kako bi se Sladojevićeva, nakon tog akta, domogla djeteta o kom bi ona odlučivala.

Majka djeteta je kriminalne radnje Sladojevićke odmah prijavila Okružnom tužilastvu Banjaluka; Takođe je obavijestila navedenu instituciju da će biti privremeno odsutna zbog obavljanja službene dužnosti u inostranstvu i priložila o tome svu  prateću dokumentaciju.

Nakon toga, Sladojevićka, zajedno sa Ocem djeteta, montira lažnu otmicu, iako je Majka sa sobom povela dijete i to privremeno - kao staratelj, posjedujući za svoje putovanje kompletnu dokumentaciju, kao i Rješenje MUP-a br.10-06/3-1-27.8.101/15 od 29.12.2015. godine.

U Zahtjevu za povratak djeteta, koje je Majka navodno otela, zahtijeva se da se Dijete vrati u Centar za socijalni rad Banjaluka, upravo u kandže Sladojevićke. Centar za socijalni rad Banja Luka nije staratelj djeteta i to nikako  nije moglo da  stoji u zahtjevu. Slučaj je prijavljen Okružnom Tužilaštvu i SIPI.

Nadležni moraju dati odgovore
Radi se o veoma nadarenom djetetu, šetogodišnjaku,  koji govori strane jezike i čijem se odgoju Majka veoma posvetila (dijete govori četiri jezika).

Za ovaj slučaj je karakteristično da otac, u suštini, nije htio da Dijete vidi više od godinu dana, jer nije htio da prihvati/održi kontakt u ograničenim uslovima. 

Postavlja se pitanje, zašto je Sladojevićki trebalo Dijete, zašto je insistirala da se vrati u Centar (kako se to navodi u zahtjevu za vraćanje djeteta), zašto baš u njene ruke?

Na ova pitanja, ali i na sva druga koja se tiču Vere Sladojević, najhitnije bi morali da odgovore nadležni organi, kako bi se utvrdilo da li su spremale/dešavale nagnusnije moguće stvari, toliko gnusne da je na njih užasno i pomisliti!

Takođe, obavezno se mora ispitati odgovornost čelnih ljudi Ministarstva zdravlja RS, kao i ostalih institucija sa kojima je Sladojevićeva komunicirala. Nužno je ispitati i odgovornost jednog advokata koji joj je pomagao u prljavim namjerama/poslovima. 

Svi koji se ogluše o to potencijalni su saučesnici u najgnusnijim nedjelima!